TV-verslaafden hebben slechter sperma

05/02/13 om 04:01 - Bijgewerkt om 04:01

Mannen die per week langer dan twintig uur aan de beeldbuis hangen, zouden sperma van slechtere kwaliteit hebben dan seksegenoten die het kleine scherm links laten liggen.

TV-verslaafden hebben slechter sperma

© Thinkstock

Een en ander blijkt uit een studie die gepubliceerd werd door het Britse vakblad Journal of Sports Medicine.

Onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Cambridge, nabij Boston, onderzochten spermastalen van 189 jongemannen (tussen 18 en 22 jaar) en stelden vragen over hun manier van leven zoals hun mate van beweging, hun eet- en televisiegewoonten.

Lichaamsbeweging

De groep die meer dan twintig uur voor de tv zat, had een 44 procent lagere concentratie aan spermatozoïden in hun zaad dan de groep die het minst naar de buis keek.

Een andere belangrijke factor is lichaamsbeweging, zo bleek ook uit de studie. Wie minstens vijftien uur per week aan lichaamsbeweging doet, heeft een 73 procent hogere concentratie aan spermatozoïden dan degene die aan minder dan vijf uur komt.

Kind verwekken

Niettemin volstonden alle vastgestelde concentraties om een kind te kunnen verwekken. In meerdere westerse landen lijkt de kwaliteit van het sperma al enkele tientallen jaren aan het dalen te zijn. Maar de redenen hiervoor waren niet met zekerheid gekend. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners