Tropische ziekte dengue breidt uit naar Europa

Malaria © Istock

Dengue, een tropische ziekte die net als malaria overgedragen wordt door muggen, zal zich uitbreiden naar Europa. Dat blijkt uit nieuwe verspreidingskaarten van de Verenigde Naties.

Dengue of knokkelkoorts is in onze contreien vooral bekend door reizigers die met de pijnlijke ziekte werden besmet in de tropen. In een aantal gevallen mondt ze uit in dengue-hemorragische koorts, die dodelijk kan zijn.

Jaarlijks raken wereldwijd honderd miljoen mensen besmet, en bezwijken twintigduizend mensen aan de ziekte.

Klimaatverandering

Tot nog toe waren vooral tropische regio’s zoals Midden-Amerika en Zuidoost-Azië getroffen, maar door de klimaatverandering kunnen muggensoorten zich over nieuwe gebieden verspreiden en zo de ziekte met zich meebrengen.

De eitjes van de muggen zijn niet bestand tegen de vrieskou, maar als de wereldwijde temperatuur tegen 2085 gestegen is, zullen volgens de Verenigde Naties 5 tot 6 miljard mensen in gebieden wonen waar de muggen kunnen overleven.

‘De verandering van het klimaat kan resulteren in een toegenomen blootstelling en zo een ernstig gevaar vormen voor regio’s die momenteel niet met endemische dengue te maken krijgen’, stelt het rapport. Gebieden die tot nog toe te koud waren zoals Europa maar ook de bergketens in Zuid-Amerika komen zo in het vizier van dengue. Op de nieuwe kaarten staan zowel België als Nederland in de zomermaanden ingekleurd.

Vaccin

Er is momenteel nog geen vaccin beschikbaar, maar daar wordt hard aan gewerkt. Afgelopen zomer was er al het nieuws over een vaccin dat voor het eerst op grote schaal getest werd op mensen. Volgens de tests zal dit vaccin, dat medio 2015 wordt verwacht, in 56 procent van de gevallen bescherming bieden tegen de ziekte.

Intussen brengt de ontdekking van een nieuwe klasse antilichamen de wetenschap een stap dichter bij een vaccin dat tegen alle vier de types van dengue beschermt. (IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content