Topsporters leven zeven jaar langer (studie)

19/04/16 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

De levensverwachting van topsporters ligt gemiddeld 7 jaar hoger dan die van de algemene bevolking.

Topsporters leven zeven jaar langer (studie)

Usain Bolt en Justin Gatlin © Belga Image

Topsporters hebben een levensverwachting die ruim boven het gemiddelde van de rest van de bevolking ligt. Dat blijkt uit een Franse studie waarvan de resultaten in Parijs zijn voorgesteld.

De onderzoekers van het Insep (Institut national du sport, de l'expertise et de la performance) analyseerden voor hun studie 2.814 Franse atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen tussen 1912 en 2012. "Deze atleten hebben gemiddeld een levensverwachting die zeven jaar hoger is dan die van de algemene bevolking", stelt Juliana Antero-Jacquemin, die het onderzoek leidde.

Geringere kans op kanker

De topsporters leven twee jaar langer dankzij een verminderd risico op cardiovasculaire aandoeningen (onder andere hartziekten). Daar komen twee extra jaren bij door een geringere kans op kanker. De drie andere jaren winnen de topatleten door een "verminderd risico gelinkt aan andere oorzaken", zoals ongevallen, zo stellen de onderzoekers.

Toch is er ook nuance nodig, benadrukt Juliana Antero-Jacquemin. Topsporters trainen immers vaak zo intensief, "vijf tot tien keer wat de gewone bevolking wordt aangeraden", dat ze een verhoogd risico lopen op terugkerende blessures. Daarnaast bestaat de kans dat topsporters zich laten verleiden tot het gebruik van doperende middelen, wat volgens de onderzoekers "heel erg schadelijke gevolgen kan hebben".

Uithoudingssporten

Elke sport is ook anders. Zo speelt bij atleten die aan uithoudingssporten doen zoals langeafstandlopen of wielrennen het verminderd risico op cardiovasculaire aandoeningen minder. Het tegenovergestelde geldt voor sporters die verschillende fysieke activiteiten combineren, zoals tienkampers.

Niettemin luidt de conclusie van de onderzoekers dat topsporters gemiddeld een stuk langer leven dan de doorsnee man in de straat. "Maar hoe groot het voordeel bedraagt, hangt af van de karakteristieken van elke sport", aldus nog Antero-Jacquemin. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners