Topondernemers halen 4 miljoen euro op voor hersenonderzoek

14/02/14 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

Zeven vermogende ondernemers hebben al 4 miljoen euro opgehaald om hersenonderzoek te financieren aan de KU Leuven. Zij willen een netwerk uitbouwen van mecenassen die persoonlijke schenkingen doen.

Topondernemers halen 4 miljoen euro op voor hersenonderzoek

© Thinkstock

Zeven vermogende ondernemers hebben al 4 miljoen euro opgehaald om hersenonderzoek te financieren aan de KU Leuven. Het is de bedoeling aan minstens 10 miljoen euro te raken met het initiatief, dat zich spiegelt aan de fondsenwerving van de Angelsaksische topuniversiteiten. Dat schrijft De Tijd.

Het project 'Opening the future' staat onder leiding van Urbain Vandeurzen, voorzitter van de investeringsmaatschappij Gimv. In de raad van bestuur zetelen nog zes andere ondernemers die elk 100.000 tot 1 miljoen euro schonken. Het gaat om alumni en sympathisanten van de KU Leuven die het gemaakt hebben in de zakenwereld.

De zeven beperken zich niet tot schenkingen. Ze halen ook geld op bij andere vermogende families en gefortuneerde alumni. Het is de bedoeling een netwerk uit te bouwen van mecenassen die persoonlijke schenkingen doen aan de KU Leuven.

Het opgehaalde geld zal worden aangewend voor onderzoek naar onder meer autisme, ALS en Alzheimer. Volgens de European Brain Council (EBC), een koepelorganisatie van hersenspecialisten en patiëntengroepen, krijgt een op de drie Europeanen tijdens zijn leven af te rekenen met een hersenaandoening.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners