Tongstimulatie oplossing voor ernstig slaapapneu

© Thinkstock

Stimulatie van de tongzenuw kan helpen bij obstructief slaapapneu (OSA).

Stimulatie van de tongzenuw is een efficiënte behandeling van obstructief slaapapneu (OSA). Dat is gebleken uit een studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad The New England Journal of Medicine.

De keel-, neus- en oorartsen Paul Van de Heyning en Olivier Vanderveken van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) leverden een essentiële bijdrage aan dit onderzoek. Bij 126 patiënten werd een neurostimulator ingebracht. Door sturing van de ademhaling verminderde de ernst van de OSA bij deze groep met gemiddeld 70 procent.

Neurostimulator

Veel OSA-patiënten zijn geholpen met een beademingsmasker of een mondprothese waarmee ze elke nacht moeten slapen. Bij 20 tot 30 procent van de patiënten kunnen deze technieken echter niet worden toegepast. Het inplanten van een neurostimulator kan een alternatief zijn voor die groep.

“We brengen een implantaat in dat de tongzenuw kan stimuleren”, legt Van de Heyning uit. “De sensor, die we tussen twee ribben plaatsen, geeft het signaal van de ademhaling door aan de stimulator. Deze zal de tongzenuw stimuleren, zodat de tong tijdens het inademen iets naar voren beweegt en de keelholte opent. De patiënt kan het systeem met een afstandsbediening aanzetten voor het slapengaan en weer pauzeren of uitschakelen bij het wakker worden.”

300.000 Belgische patiënten

Naar schatting lijden meer dan 300.000 Belgen aan OSA. Bij patiënten met OSA wordt de bovenste luchtwegen afgesloten tijdens de slaap, waardoor regelmatig een ademstilstand of apneu plaatsvindt. Wanneer die langer dan 10 seconden duurt en gemiddeld meer dan vijf keer per uur voorkomt, spreekt men van OSA.

De aandoening gaat gepaard met een luid, sociaal storend snurken. Bovendien verstoort OSA het slaappatroon en leidt het tot zuurstoftekorten in het bloed. Patiënten hebben daardoor ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

OSA komt even vaak voor als suikerziekte of astma, maar meer dan 80 procent van de OSA-patiënten beseft niet dat hij eraan lijdt. Bij mannen komt OSA dubbel zo vaak voor als bij vrouwen. Dat heeft te maken met de anatomie van hun bovenste luchtwegen. Daarnaast is overgewicht de belangrijkste risicofactor voor OSA. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content