‘Toeslag voor borstreconstructie kan niet’

Ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen neemt het niet dat sommige ziekenhuizen supplementen aanrekenen voor borstreconstructies met eigen weefsel.

Eerder deze week kaartte ziekenfonds CM aan dat onrechtmatige supplementen de ziekenhuisfactuur doen oplopen. Zorgnet zei daarop dat een klein aantal artsen onrechtmatige supplementen aanrekent.

Maar nu klinkt de kritiek in De Standaard al wat harder. “Ik ben gechoqueerd. Dat artsen aan kankerpatiënten supplementen vragen voor een borstreconstructie, kan niet door de beugel. De vrouwen ondergaan de operatie niet omdat ze er mooi willen uitzien, maar omdat het slecht met hen gaat. En het klopt niet dat de plastisch chirurgen zonder die supplementen alleen nog boterhammen met choco kunnen eten”, zegt Daniel Devos, coördinator algemene ziekenhuizen bij Zorgnet Vlaanderen.

Vijf ziekenhuizen

Uit een rondvraag blijkt dat kankerpatiëntes bijvoorbeeld in het UZ Gent, UZ Leuven, Sint-Lucas in Brugge, Sint-Jan in Brugge en het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare een supplement moeten betalen. “De vergoeding voor de borstreconstructie met eigen weefsel is te laag, daarom moeten patiëntes bijleggen”, klinkt het bij de ziekenhuizen.” Volgens Devos “zijn er genoeg andere operaties waarvoor de artsen ruimschoots voldoende krijgen.”

Phillip Blondeel (UZ Gent), woordvoerder van de beroepsvereniging van plastisch chirurgen, wenst in de krant niet te reageren op de kritiek.

Overigens haalt dokter Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) in een persbericht uit naar de CM-studie. “Als het over honoraria gaat die bovenop het veel te lage RIZIV-tarief gaan voor sommige borstreconstructies met eigen weefsel die gevraagd worden door gedeconventionneerde plastische chirurgen die hun patiënten daar vooraf van verwittigd hebben, dan is dat perfect legaal”, luidt het onder meer. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content