Tips voor ouders van gamers

© iStock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Jongeren gamen graag. Hoe voorkom je dat hun game-gedrag problematisch wordt?

Gamen is het spelen van computerspellen op een smartphone, tablet, computer of spelconsole. Games worden vaak met anderen gespeeld. Dat kan online, zonder dat de spelers in dezelfde kamer zitten.

Vooral jongens houden van gamen. Ze zoeken de competitie en spanning op en leven zich uit in een fantasiewereld (draken verslaan, prinsessen redden…). Vaak gaan ze zo hard op in het spel dat ze de tijd uit het oog verliezen. Veel ouders maken zich zorgen als hun kind veel gamet. Ze zien het liever buiten spelen, met anderen omgaan, of ze zijn bang voor de negatieve invloed.

Om de problemen voor te zijn, moeten ouders de signalen vroegtijdig onderkennen.

In veel gezinnen met jongeren wordt stevig gediscussieerd over de vraag of het gamen de spuigaten uitloopt. Als gamen zo veel tijd in beslag neemt dat de schoolresultaten en nachtrust eronder lijden of de jongere zich sociaal gaat isoleren, kun je spreken van problematisch gamen. Dan is het eigenlijk al te laat of moet je een beroep doen op hulpverlening om het gamegedrag opnieuw in goede banen te leiden.

Om de problemen voor te zijn, moeten ouders de signalen vroegtijdig onderkennen. Helaas ontbreekt het de meeste ouders aan voldoende basiskennis over gamen. Daardoor krijgen ze er ook geen vat op en hebben ze geen begrip voor de passie van hun kind. Om gamen bespreekbaar te maken tussen ouder en kind, moeten ouders dus zelf eerst ‘gamewijs’ worden. Er bestaan diverse initiatieven die ouders wegwijs maken in het omgaan met een gamend kind.

1. Praat met je kind over gamen.

2. Toon interesse voor het spelletje.

3. Speel eens samen een game.

4. Maak duidelijke afspraken over game-tijd.

5. Zoek samen met je kind een gezond evenwicht tussen gamen en andere activiteiten.

6. Informeer je over een game: is het geschikt voor de leeftijd van je kind?

7. Spreek met andere ouders af welke games kinderen mogen spelen als ze bij elkaar op bezoek komen.

8. Bezoek een website voor ouders over gamen (www.gamewijs.be, www.medianest.be, www.gameninfo.nl).

9. Schakel professionele hulp in als het gamen problematisch wordt (spijbelen, slechte studieresultaten, sociaal isolement).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content