Tips voor de tanden tijdens de feestdagen

© getty
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

De feestdagen zijn nefast voor de tanden, waarschuwt de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen. Daarom heeft ze enkele nuttige tips bedacht om de tanden tijdens deze periode te sparen.

Tijdens de feestdagen wordt er veel champagne gedronken, een drank met veel zuren die niet goed is voor de tanden. Om zuuraantasting op je tanden zoveel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk om de speekselproductie te verhogen door tijdens het eten goed te kauwen. Een deel van de zuren in je mond wordt geneutraliseerd tot je je tanden grondig kan poetsen. De verhoogde speekselproductie tijdens het kauwen bevordert daarnaast ook de afvoer van bacteriën en voedselresten uit je mond en draagt bij tot het herstel van je tandglazuur.

Een andere praktische tip om tandbederf te verminderen is het kauwen van suikervrije kauwgom. Het is wetenschappelijk aangetoond dat 20 minuten suikervrije kauwgom kauwen na de maaltijd het tandbederf vermindert. Ideaal voor de rit naar huis na het feestje.

Snoep gezond

Beperk snoep en vul aan met gezonde alternatieven. Kinderen zijn het gewend om een lading snoepgoed te krijgen van Sinterklaas en ook volwassenen laten zich graag verleiden om mee te genieten. Maar snoepen kan ook gezonder! Vervang daarom een gedeelte van het snoep door fruit. Snoep smaakt lekker en ziet er ook vaak aantrekkelijk uit, dankzij de felle kleuren en rare vormen. Je kan daarom als ouder een beetje vals spelen door leuke vormpjes uit te snijden in fruit, of door fruitstukjes op een stokje te spiesen.

Het is ook belangrijk om het aantal keer dat je snoept te beperken. Telkens wanneer je eet, krijgen je tanden een zuurstoot te verwerken. Als dit vaak gebeurt met korte intervallen, kan je tandglazuur zich niet meer herstellen en kan tandbederf en tanderosie optreden. Daarom eet je best een snoepje meteen na de maaltijd en eet je beter één keer vier snoepjes in plaats van ieder uur een snoepje.

Liever kaas dan zoetigheid

Er zijn ook etenswaren die bescherming bieden tegen tandbederf. Zo kan je een zoet dessert tijdens de feestdagen vervangen door een kaasschotel. Kaas stimuleert de speekselproductie en bevat calcium, fosfor en caseïne, een eiwit dat het oplossen van tandglazuur tegengaat. Of gebruik in je dessert zoetstoffen in plaats van suiker. Zoetstoffen lijken op suiker en smaken als suiker maar worden anders verteerd. Daardoor vormen ze geen voedingsbodem voor mondbacteriën die op hun beurt schadelijke zuren produceren.

Extra poetsbeurt

Een laatste maar erg cruciale tip: maak tijd om je tanden grondig te poetsen na een feestje of etentje. Dit lijkt logisch maar vaak ben je te moe, heb je te veel gedronken of wordt het simpelweg vergeten. Toch is het erg belangrijk om nauwkeurig de tanden te poetsen.

Sowieso geldt dat je je tanden twee keer per dag dient te poetsen met fluoride tandpasta, en met een tandenborstel die je regelmatig vervangt (om de drie of vier maanden). Dagelijks flossen helpt ook bij het verwijderen van tandplak en voedselresten tussen de tanden. Wellicht handig om in het achterhoofd te houden tijdens de feestdagen: goed poetsen voorkomt een slechte adem, tandbederf en tandvleesontstekingen, zodat je met een frisse adem onder de maretak kan kussen.

Bron: Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content