Tien redenen waarom u vanochtend zo moe was

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Iedereen voelt zich wel eens moe nog voor de dag goed en wel begonnen is. Dat heeft echter niet altijd te maken met het aantal schaapjes dat u die nacht geteld hebt. Tien banale gewoontes die ons onnodig uitputten en de oplossing om weer over te lopen van energie.

Het zijn de kleine dingen die u wel – of net niet – doet, die u enorm kunnen uitputten. Zowel mentaal als fysiek. Opstaan en de dag doorkomen kan sommige momenten een onmogelijke klus lijken. Tien alledaagse slechte gewoonten die u onnodig vermoeien en de eenvoudige oplossingen om uw energieke zelf terug te vinden.

1. Onvoldoende water drinken

Zelf een beetje gedehydrateerd zijn, eist zijn tol op ons energiepeil. Zo schrijft Health.com. Dehydratatie veroorzaakt een afname van het bloedvolume, wat het bloed dikker maakt. Het hart gaat minder efficiënt pompen, waardoor zuurstof en voedingsstoffen de spieren en organen minder snel bereiken. Voldoende drinken is de boodschap. En dan graag water.

2. U krijgt niet genoeg ijzer binnen

Een ijzertekort maakt lui, prikkelbaar, zwak en tast het concentratievermogen aan. Ook hier worden we moe, omdat minder zuurstof onze spieren en cellen bereikt.

Tien redenen waarom u vanochtend zo moe was
© Thinkstock

Producten rijk aan ijzer zijn onder andere runds- en lamsvlees, bonen, tofu, eieren, noten en spinazie. Die voeding combineren met een hoog vitamine C-gehalte doet wonderen, omdat die vitamines de opname van ijzer bevorderen.

Een ijzertekort kan natuurlijk ook te wijten zijn aan een onderliggend medisch probleem. Een doktersbezoek is in dat geval altijd aangeraden.

3. Ontbijt overslaan

Onze voeding is de essentiële brandstof voor ons lichaam. Als we slapen, verbruikt ons lichaam nog steeds wat we de avond ervoor opaten. Zo blijven bloed en zuurstof stromen. ’s Ochtends moeten we natuurlijk bijtanken en dat kan met een goed ontbijt. Wie dat overslaat, zal zich weinig energiek voelen. Het ontbijt brengt ons metabolisme namelijk op gang.

Voorbeelden van een goed ontbijt zijn havermout met proteïnes en pindakaas; een smoothie van vers fruit, proteïnes, magere melk en amandelen of eieren met volkorenbrood en magere Griekse yoghurt. Essentiële elementen zijn volkoren granen, proteïnes en gezonde vetten.

4. U teert op junkfood

Voeding rijk aan suiker en koolhydraten komt doorgaans in wegwerpdoosjes uit een drive-in. En net die producten kunnen de bloedsuikerspiegel heel snel verhogen. De constante afwisseling van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zal u vermoeien in de loop van de dag.

De bloedsuikerspiegel kan constant gehouden worden met proteïnes en volkoren granen bij elke maaltijd. Goede gerechten zijn kip en bruine rijst, zalm en zoete aardappel of een slaatje met kip en fruit.

5. Een rommelig bureau

Rommel op uw bureau kan verrassend genoeg mentaal erg uitputtend zijn. Het haalt de concentratie naar beneden en beperkt het informatieverwerkingsvermogen van de hersenen. Dat bleek uit een studie van de universiteit van Princeton, geciteerd op Health.com.

Op het einde van de dag kan u beter even orde scheppen in de chaos van uw kantoor. Zo kan u de volgende ochtend positief starten met een schone lei. Vergt die orde scheppen meer werk dan gedacht? Ga dan stap per stap tewerk door eerst op te ruimen wat u ziet en pas daarna de lades door te ploegen. Zo hoeft u zich niet weer onnodig te vermoeien.

6. U drinkt een glas wijn of twee voor bedtijd

Tien redenen waarom u vanochtend zo moe was
© iStock

Het lijkt de uitgelezen manier om te ontspannen voor het slapengaan. Aanvankelijk zal alcohol het centrale zenuwstelsel ook neerdrukken en een verdovend effect teweegbrengen. Maar uiteindelijk zal het de slaap verstoren. Alcohol heeft een terugwerkend effect waarbij het een abrupte opflakkering van het adrenalinesysteem veroorzaakt nadat het door ons lichaam verwerkt werd. Wie enkele glazen op heeft, kan daardoor midden in de nacht wakker schieten. De oplossing? Drie tot vier uur voor bedtijd de alcoholconsumptie staken.

7. E-mails lezen in bed

Het licht van een tablet, smartphone of computer onderdrukt het hormoon melatonine en verstoort op die manier ons natuurlijke ritme. Dat hormoon helpt namelijk de slaapcyclus te controleren.

Niet iedereen is even gevoelig voor de gloed van technologische snufjes. Maar toch is het aangeraden om die zaken een uur of twee voor bedtijd aan de kant te schuiven.

8. Koffie houdt u staande

De dag beginnen met een goede kop koffie is geen slechte zaak. Uit studies blijkt zelfs dat tot drie kopjes koffie per dag goed voor ons zijn. Dat meldt Time.com.

Maar omdat cafeïne adenosine blokkeert, kan het drinken van een kop op het verkeerde moment nefast zijn voor de nachtrust. Adenosine is het bijproduct van actieve cellen dat ons in slaap sust naarmate het zich opstapelt. Een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine onthulde dat de consumptie van cafeïne zes uur voor bedtijd een negatieve invloed heeft op de slaap. Het is dus aangeraden om de laatste kop ergens in de namiddag achterover te slaan.

9. U blijft laat op tijdens het weekend

Zaterdagnacht de bloemetjes buitenzetten om zondag lekker lang uit te slapen, kan het moeilijk maken om zondagavond weer in slaap te vallen. Dat leidt dan weer tot een moeizame maandagochtend.

Tien redenen waarom u vanochtend zo moe was
© Thinkstock

Niet uitgaan is natuurlijk geen oplossing. Maar u kan proberen om zondag op te staan op een normaal tijdstip en een dutje te doen in de namiddag. Een ‘power nap’ van twintig minuten moet volstaan voor het lichaam om te recupereren zonder in een diepe slaap te vervallen – wat net tot een vermoeider gevoel zou leiden.

10. Sport overslaan

Uw sportief moment van de dag overslaan omdat u zich te moe voelt, werkt averechts. In een onderzoek van de universiteit van Georgia – zo schrijft Time.com – voelden volwassenen die drie dagen per weeg gedurende amper twintig minuten sportten zich minder moe en zelfs energieker na zes weken.

Regelmatig sporten vergroot onze kracht en uithoudingsvermogen en helpt ons cardiovasculair systeem beter te functioneren waardoor zuurstof en voedingsstoffen efficiënter naar weefsels stromen.

In het vervolg ploft u beter niet neer in de zetel na een zware werkdag, maar gaat u even naar buiten voor een stevige wandeling, die u zich niet zal beklagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content