Tien excuses om niet te sporten

© Reuters
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Goede voornemens, we maken ze massaal wanneer het jaar ten einde loopt. Gezonder leven, afvallen en meer bewegen, het staat telkens weer met stip op nummer één. De kans is groot dat het ook dit jaar niet zal lukken. Waarom?

De top tien van de meest voorkomende excuses waarom mensen niet aan sport toekomen. En een poging om ze één voor één doorprikken.

1. Ik heb een hekel aan sport

Geluk betekent dat je dingen kan doen die je graag doet. Als je lopen saai vindt of je het vervelend vindt dat je kapsel na elke zwembeurt om zeep is, dan moet je dat inderdaad niet doen. Maar daar hoeft het niet te stoppen. Er is keuze zat aan sportactiviteiten, zowel indoor als outdoor. Misschien is badminton wel jouw ding, of tapdansen, of skeeleren. Heb je al eens verder gekeken dan de klassiekers fietsen, zwemmen of joggen?

2 .Ik heb verschillende malen geprobeerd, maar ik houd nooit vol

Dat overkomt heel veel mensen: ze beginnen met goede moed aan een te vol sportschema en daardoor zinkt de moed al gauw in hun sportschoenen. Begin langzaam, een keertje per week is voldoende. En bouw beetje bij beetje op. Als je de smaak echt te pakken hebt, doe je er vanzelf wel een uurtje bij.

3 .Een fitnessabonnement is veel te duur

Waarom dan fitnessen? Zoek een goedkoper fitnesscentrum, die bestaan. En als je ze niet vindt in je buurt, kijk dan uit naar een activiteit die beter bij je budget past. Wandelen kost bijvoorbeeld alleen een paar wandelschoenen. En waarom niet met vrienden een stevige wandeling plannen en eindigen in een gezellig café?

4. Ik ben gestopt want ik raakte die kilo’s toch niet kwijt

Veel mensen starten met sport in de hoop snel gewicht te verliezen. Een gestroomlijnd lijf halen in enkele maanden tijd is in elke sport utopie. Geef je lichaam de tijd om te reageren aan je fysieke activiteiten. Schud het langzaam wakker. Reken voor de eerste zichtbare veranderingen op tenminste 12 weken geregeld sporten. Geniet ondertussen van de andere voordelen: een beter humeur bijvoorbeeld.

5. Ik wil wel maar ik weet niet hoe aan sport te beginnen

Informeer eens naar de mogelijkheden in je buurt. Misschien wordt er wel een start-to-run georganiseerd, of ga eens zoeken op het internet, of in een boekenwinkel. Misschien zijn er oefeningen die je thuis kan doen, met een dvd erbij, wel meer iets voor jou. Informeer eens bij sportieve vrienden en kennissen. Hoe pakken zij dat aan? Hoe zijn zij eraan begonnen?

6. Ik heb geen tijd, want naast mijn baan is er nog mijn gezin om voor te zorgen

Je kan sporten zonder je gezin of je job te verwaarlozen. Ga een uurtje fitnessen als de kleinsten in bed liggen. Loop een blokje om terwijl je zoontje volgt met de fiets. Zoek een sportcentrum waar kinderopvang is. Doe oefeningen thuis met de dvd terwijl de kinderen hun huiswerk maken.

7. Ik ben te moe en niet gemotiveerd om te sporten

Trek jezelf over de streep met een beloning. Als ik een maand lang iedere week een uurtje sport, trakteer ik mezelf op…een massage, een saunabeurt, een namiddag shoppen?

Bekijk je agenda en pin de momenten vooraf vast. Na enkele weken zal je merken dat je juist minder stress en meer energie hebt. Sport verdrijft namelijk de vermoeidheid. De motivatie komt dan meestal vanzelf.

8. Sporten doet pijn

Je moet jezelf geen pijn doen om van sport te kunnen genieten. Je moet niet buiten adem zijn of sterretjes zien om het gevoel te hebben iets gedaan te hebben. Bij voorkeur ben je tijdens de sportinspanning nog in staat zijn om een gesprek te voeren. Begin met een medische check-up en bespreek met je arts wat je zoal zou aankunnen.

9. Ik kan het niet opbrengen om iedere week/dag te sporten. Mijn agenda is trouwens vol

Sporten moet je leven niet overhoop gooien. Begin bescheiden en bekijk wat je leuk vindt. Waarom niet iedere ochtend tien minuutjes eerder opstaan om te stretchen. Of een lange wandeling in het weekend. Zeg niet voortdurend tegen jezelf dat je het toch niet zal lukken.

10. Geen tijd

Mensen die geen sport doen hebben evenveel of even weinig tijd dan hun sportende medemensen. Ze werken niet langer, hebben geen grotere gezinnen, noch drukkere agenda’s. Heel wat mensen in topfuncties halen hun energie trouwens uit de sport. Maak jezelf geen blaasjes wijs. Geen tijd is een mager excuus.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content