Test uw hartritme online

Ontdek hoeveel risico u loopt om voorkamerfibrillatie te krijgen, alsook uw kans op een trombose of beroerte.

De BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) heeft een gloednieuwe online risicotest ontwikkeld, die de kans op voorkamerfibrillatie (VKF), en bijgevolg op een trombose of beroerte, berekent. Voorkamerfibrillatie treft immers elk uur vier Belgen.

De BeHRA organiseert eind april voor de vierde maal de ‘Week van het Hartritme’, waarbij het de bevolking aanmoedigt om zich in een van de vele deelnemende ziekenhuizen gratis te laten controleren op voorkamerfibrillatie. Gedurende 30 seconden wordt dan aan de hand van een hartritmemonitor op een volstrekt pijnloze manier een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) gemaakt, dat de regelmaat van de hartslag controleert. Vorig jaar kon de actie op heel wat bijval rekenen en lieten bijna 22.000 Belgen zich controleren in 89 deelnemende ziekenhuizen.

Op de didactische website www.mijnhartritme.be is niet alleen de test beschikbaar, maar bevindt zich ook een overzicht van alle deelnemende ziekenhuizen, waarvan sommigen de mogelijkheid bieden om zich op voorhand in te schrijven, om zo lange wachttijden voor een gratis hartritmecontrole te vermijden.

Onwetendheid
Hoewel VKF de meest voorkomende hartkwaal is, kennen nog te weinig Belgen deze moeilijk op te sporen en erg bedreigende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. De gevolgen zijn nefast: vijfmaal meer kans op de vorming van bloedklonters, wat op zijn beurt de oorzaak is van tromboses of beroertes. Nochtans bestaat er een zeer goede behandeling voor deze aandoening, maar daarvoor is een tijdige diagnose noodzakelijk. Boven de 40 jaar loopt men 1 kans op 4 om ooit VKF te krijgen.

VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Het grote probleem is echter dat er bij 1 op 3 patiënten hoegenaamd geen klachten zijn en de persoon in kwestie zich dus niet bewust is van zijn/haar aandoening. Ook bij deze symptoomloze VKF kan een beroerte vanuit het niets opduiken.

Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan VKF toegenomen met 60 %. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content