Tegen 2050 draagt helft van de wereldbevolking een bril

© iStock

Als de huidige trends zich doorzetten, zal de helft van de wereldbevolking halfweg deze eeuw bijziend zijn, waarschuwen Australische onderzoekers.

De oorzaak is te vinden in een veranderende levensstijl: we blijven steeds meer binnen en gebruiken steeds vaker elektronica.

Begin vorig jaar bleek al uit onderzoek in Nature dat het aantal mensen met bijziendheid in de voorbije vijftig jaar verdubbeld was. Ongeveer een kwart van de wereldbevolking is nu bijziend.

Als er niet wordt ingegrepen, zal die trend zich sterk doorzetten, waarschuwen wetenschappers van de Universiteit van New South Wales in het tijdschrift Ophtalmology. Tegen 2020 zal naar schatting een derde van de wereldbevolking bijziend zijn, en tegen 2050 zelfs bijna de helft.

In een ernstige vorm kan bijziendheid leiden tot ernstige oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom en maculadegeneratie. Een vijfde van de getroffen patiënten, een miljard mensen tegen 2050, loopt daardoor een groter risico om zelfs helemaal blind te worden. Halfweg deze eeuw zal bijziendheid daardoor de grootste oorzaak van blindheid geworden zijn.

Buiten spelen

Er zijn verschillende oorzaken voor bijziendheid, maar de wetenschappers vermoeden dat de stijging vooral te maken heeft met de veranderende levenspatronen. Mensen brengen steeds meer tijd door met activiteiten die zicht op korte afstand vergen, zoals lezen en het gebruik van elektronica.

Bijziendheid begint meestal in de kindertijd en kan erger worden naarmate het kind opgroeit. Ouders kunnen hun kinderen maar beter zoveel mogelijk buiten laten spelen en beperken best het gebruik van elektronica. De onderzoekers raden ook aan om het zicht van de kinderen regelmatig te controleren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content