'Teerzandolie bedreigt volksgezondheid'

20/09/12 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Omwonenden van raffinaderijen waar olie uit teerzanden verwerkt wordt, lopen meer gevaar voor hun gezondheid. De hoge concentratie aan zwavel in de olie wordt in verband gebracht met onder meer astma en hartaandoeningen.

'Teerzandolie bedreigt volksgezondheid'

© Reuters

Omwonenden van raffinaderijen waar olie uit teerzanden verwerkt wordt, lopen meer gevaar voor hun gezondheid, zegt de organisatie ForestEthics in een nieuw rapport. De hoge concentratie aan zwavel in de olie wordt in verband gebracht met onder meer astma en hartaandoeningen. Canadese teerzandraffinaderijen hebben al een slechte reputatie omdat de productie van olie er erg vervuilend is en vele malen slechter is voor het klimaat in vergelijking met conventionele olie.

Nu blijkt ook dat er gevolgen zijn voor de volkgezondheid bij omwonenden van de Amerikaanse raffinaderijen die de olie uit die teerzanden verwerken. De olie bevat immers hogere concentraties aan zwaveldioxide. De VS zijn goed voor 99 procent van de Canadese export uit de teerzanden.

Uit cijfers van het Amerikaanse Milieuagentschap EPA blijkt dat de blootstelling aan zwaveldioxide kan leiden tot een verminderde longcapaciteit, ademhalingsproblemen, kortademigheid, verzwakking van de longen en schade aan het cardiovasculair systeem, stelt het rapport.

Kwetsbare bevolkingsgroepen "Het groeiende gebruik van Canadese teerzandolie door Amerikaanse raffinaderijen leidt tot een nieuw risico voor gemeenschappen die nu al bij de meest achtergestelde van de VS behoren", zegt Aaron Sanger, auteur van het rapport.

Hij verwijst naar een eerder onderzoek van de EPA in 2009. Daaruit bleek dat zwarte Amerikanen en latino's 33 procent meer gevaar lopen door vervuiling uit raffinaderijen dan het gemiddelde van de bevolking. Ook relatief arme gezinnen lopen 21 procent meer risico en mensen onder de armoedegrens zelfs 35 procent meer.

"Een grotere afname van teerzandolie leidt tot meer vervuiling met zwaveldioxide in gemeenschappen die nu al disproportioneel lijden onder de gezondheidsrisico's die verbonden zijn met olieraffinage", besluit het rapport. "De uitstoot van zo'n raffinaderij is vergelijkbaar met die van een gemiddelde tot grote steenkoolcentrale." (IPS/INM)

Lees meer over:

Onze partners