Teelbalkanker kent enorme groei onder Amerikaanse latino's

14/07/14 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Amerikaanse latino's bleven traditioneel gespaard van teelbalkanker maar dat patroon blijkt nu te veranderen. Ze halen hun blanke leeftijdsgenoten in sneltreintempo in. Onderzoekers trekken aan de alarmbel, ook over de impact hiervan op de gezondheidszorg.

Teelbalkanker kent enorme groei onder Amerikaanse latino's

© Thinkstock

Teelbalkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij jonge mannen. Jonge latino's waren binnen Amerika traditioneel de groep waar teelbalkanker veel minder voorkwam dan bij hun niet-latino leeftijdsgenoten. Van alle etnische groepen in Amerika waren de blanke Amerikanen de groep waar de ziekte het vaakst toesloeg. Daar blijkt nu verandering in te komen.

Impact op gezondheidszorg

Onderzoekers ontdekten dat tussen 1992 en 2010 het jaarlijkse voorkomen van teelbalkanker bij 15- tot 39-jarige latino's met maar liefst 58 procent toenam van 7,18 gevallen per 100.000 in 1992 tot 11,34 gevallen per 100.000 in 2010.

Tijdens hetzelfde tijdsinterval steeg het voorkomen van teelbalkanker bij niet-latino's met 7 procent van 12,41 tot 13,22 gevallen per 100.000.

"Als deze trend zich doorzet, zal het aantal kankergevallen bij latino's de komende jaren die van niet-latino's overstijgen", zegt arts Rebecca Johnson van het kinderziekenhuis in Seattle, die meewerkte aan het onderzoek.

"De toename van het aantal teelbalkankers in combinatie met de snelle aangroei van latino's in Amerika, zal een enorme impact hebben op het gezondheidssysteem in het land", zegt Johnson.

Een verklaring voor de snelle toename van deze vorm van kanker is er nog niet. Verder onderzoek is nodig, stellen de wetenschappers.

De bevindingen van het onderzoek worden gepubliceerd in het blad van de American Cancer Society.

Lees meer over:

Onze partners