Te veel trampolinespringertjes eindigen in het ziekenhuis

22/08/13 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

Trampolinespringen is heerlijk, maar ook heel risicovol. In Nederland zijn trampolineslachtoffers goed voor gemiddeld 6.300 meldingen op een spoedgevallendienst. Voor ons land zijn geen cijfers bekend, maar ook hier stromen de slachtoffertjes toe.

Volgens Barbara Bosch en professor Christiane De Boeck, beide kinderartsen van UZ Leuven is het risico op een ongeval op een trampoline het grootst wanneer meerdere kinderen tegelijk op de trampoline aan het springen zijn.

Bijna altijd zijn de kleinste en lichtste springertjes daarbij het slachtoffer: de zwaardere springers katapulteren hen immers weg of ze verpletteren hen bij een ongelukkige landing.

Meestal lopen de slachtoffers verzwikkingen, spierscheuren en wat blauwe plekken op. Maar de kans op een arm- of beenbreuk is ook aanzienlijk, vooral voor kinderen jonger dan 5. Hun botten zijn minder sterk en door hun onvolgroeide motoriek en evenwichtsgevoel hebben ze het moeilijk om stabiel op twee voeten te landen.

Het grootste risico vormt echter een val op hoofd of nek wat tot blijvende schade aan de wervelkolom kan leiden.

Niet voor de kleintjes

De artsen raden trampolines daarom af voor kinderen jonger dan 7 jaar. "Maar ik heb liever dat ze trampolinespringen dan uren voor een scherm te hangen," stelt Bosch.

"Bovendien kunnen eenvoudige ingrepen veel leed voorkomen," merkt ze op. "Een vangnet rondom en kussens op de harde delen, reduceren het aantal letsels al met 50%."

Bosch juicht eveneens toe dat Europa tegen het einde van dit jaar nieuwe, strengere technische normen voor de tuintrampolines uitvaardigt. Ondermaatse kwaliteit verdwijnt dan uit de markt.

Extra veiligheidstips

Houd toezicht

Zorg voor voldoende vrije ruimte rond en boven de trampoline

Geen complexe manoeuvres en salto's

Geen brillen, juwelen, losse kleren of andere objecten op de springmat

Plaats de trampoline liefst in een put en altijd op een horizontale ondergrond om omkantelen te vermijden

Zorg voor een dikke laag rivierzand, houtsnippers of boomschors rondom. Dat landt zachter.

Alleen springen op een droge mat en bij voldoende licht

Inspectie de trampoline frequent en houd ze in goede staat

Voor meer info over trampolineongevallen, klik hier.

Jan Etienne & Piet Desmet

Lees meer over:

Onze partners