Te veel suiker leidt tot dodelijke hartproblemen

04/02/14 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:39

Te veel suiker eten kan dodelijk zijn en leiden tot fatale hartaandoeningen. Vooral suiker in bewerkte voedingsmiddelen verhoogt het risico. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het US Centers of Disease Control and Prevention.

Te veel suiker leidt tot dodelijke hartproblemen

Suiker © Thinkstock

Wie het ontbijt start met een koffiekoek, bij de lunch een groot glas gesuikerde frisdrank drinkt en 's avonds afsluit met een dessertje, zit meteen al in de hoogste risicogroep. Die groep betekent dat de kans dat je vroeg sterft aan hartproblemen drie keer groter is dan bij mensen die weinig toegevoegde suikers opnemen.

Fatale hartaandoeningen

Voor iemand die gemiddeld 2.000 calorieën per dag opneemt, zijn twee blikjes frisdrank al voldoende om het risico aanzienlijk te verhogen.

Meer dan 30.000 Amerikaanse volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar werden bij het onderzoek betrokken. De studie analyseerde gezondheidsenquêtes van de VS tussen 1988 en 2010. Die enquêtes bevatten vragen over wat de bevolking at. De onderzoekers gebruikten ook gegevens over overlijdens in de VS over een periode van 15 jaar om het risico op sterfte te berekenen.

De onderzoekers beschikten over overlijdensgegevens van ongeveer 12.000 volwassenen, waarvan er 831 stierven aan een hartaandoening. Andere factoren die bijdragen tot hartproblemen zoals roken, gebrek aan beweging en overgewicht, werden in rekening gebracht, maar ook dan was er nog een hoog risico voor suiker. Als de hoeveelheid suiker toenam, nam het risico op fatale hartaandoeningen ook sterk toe.

Twee blikjes frisdrank

Om een veilige dosis suiker per dag op te nemen, mag die niet meer dan 10% van je dagelijkse hoeveelheid calorieën uitmaken. Volwassenen die minstents 25% van hun dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers haalden, liepen drie keer meer risico om te sterven aan een hartaandoening, dan de veilige groep. Meer dan 15% opnemen - wat ongeveer gelijk is aan twee blikjes frisdrank - geeft bijna 20% meer risico.

Vorige studies legden al een link tussen te veel suiker en een verhoogd risico op niet-fatale hartproblemen en obesitas, wat ook tot hartaandoeningen kan leiden. Maar in deze studie verklaart obesitas de link tussen een teveel aan suiker en overlijden niet. Ook mensen met een normaal gewicht lopen risico als ze te veel suiker eten.

De onderzoekers focusten vooral op toegevoegde suikers in bewerkte voedingsmiddelen en dranken, in instant koffie en ontbijtgranen. Ook voeding die niet meteen zoet smaakt bevat extra suiker, zoals vele soorten voorverpakt brood, tomatenpuree- of concentraat en dressings. Natuurlijk aanwezige suikers in fruit en andere voeding werden niet meegerekend.

Onze partners