Tandpasta, zeep en zonnecrème schaden mannelijke vruchtbaarheid

12/05/14 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Producten die we dagelijks gebruiken zoals zeep en tandpasta zijn nefast voor de vruchtbaarheid van mannen. Wetenschappers hebben ontdekt dat chemicaliën in de producten het 'zwemgedrag' van de zaadcel saboteert.

Tandpasta, zeep en zonnecrème schaden mannelijke vruchtbaarheid

Tandenborstel met tandpasta © Thinkstock

Wetenschappers hebben ontdekt dat producten die door iedereen op dagelijkse basis gebruikt worden, zoals tandpasta, zeep en plastic speelgoed, nefast zijn voor de vruchtbaarheid van mannen. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Hoewel de producten veilig geacht worden en toxicologische tests doorstaan, werd toch een directe impact vastgesteld op menselijk sperma. Een op de drie 'niet-giftige' chemicaliën, die in de producten worden gebruikt, tast het vermogen van de spermacellen 'significant' aan. Dat kan een verklaring zijn voor de stijgende onvruchtbaarheid bij mannen met een 'Colgate-lach'. Het is de eerste keer dat een direct effect gevonden wordt van de vele door mensen gecreëerde chemicaliën in de omgeving op vitale functies van menselijk sperma.

'Zorgwekkend'

De bevindingen doen vragen rijzen bij de verborgen giftigheid van chemicaliën. Er is ook goed nieuws: de wetenschappers stellen dat ze een manier hebben gevonden om de schadelijke chemicaliën op te sporen. Regelgevende instanties kunnen de methode gebruiken om te beslissen of een product al dan niet toegelaten kan worden. De problematische chemicaliën saboteren het zwemgedrag van de zwemmertjes en zorgen ervoor dat ze vroegtijdig cruciale enzymen lossen, hoewel die nodig zijn om een eicel binnen te dringen en te bevruchten. Het te vroeg lossen van dat enzym is ervoor verantwoordelijk dat het sperma onvruchtbaar wordt. Hoe meer schadelijke chemicaliën, hoe nefaster het effect.

"Deze bevindingen zijn zorgwekkend, aangezien de chemicaliën mogelijk gevaarlijker zijn dan voorheen gedacht", stelt professor Niels Skakkebaek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen. Hij is een pionier op het gebied van onvruchtbaarheid. In 1991 ontdekte hij dat de hoeveelheid menselijk sperma met 50 procent was afgenomen in minder dan 50 jaar. "Toch moeten toekomstige studies uitwijzen of onze bevindingen effectief verantwoordelijk zijn voor de wijdverspreide, afgenomen vruchtbaarheid." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners