Studenten UGent gevloerd door bofvirus

© Belga

Het virus circuleert vooral bij studenten aan de medische faculteit van de UGent. Maar ook andere jongvolwassenen in het Gentse zijn getroffen.

Aan de Gentse universiteit zijn er tientallen studenten die de voorbije weken besmet geraakt zijn met het bofvirus. Het virus circuleert onder jongvolwassenen in het Gentse en vooral bij studenten aan de medische faculteit van de UGent, zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Onbekend aantal besmettingen

Het aantal personen dat besmet geraakt is met het bofvirus dat circuleert in Gent wordt momenteel geschat tussen de 70 tot 100. Dat zegt arts infectieziektebestrijding Geert Top van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Er zouden zowel niet-gevaccineerde als gevaccineerde jongeren besmet zijn. De universiteit heeft zijn studenten alvast verwittigd en uitgelegd wat ze kunnen doen om besmetting te voorkomen of te beperken: voldoende de handen wassen, hoesthygiëne, thuis blijven als men ziek is, een inhaalvaccin voor wie in het verleden nog niet volledig (2 dosissen) gevaccineerd werd.”

Dokters gevraagd om ziektegevallen te melden
Het agentschap heeft aan de artsen in de regio Gent gevraagd om gevallen van bof te melden, wat normaal niet verplicht is voor de ziekte. “Momenteel schatten we dat er tussen de 70 tot 100 personen besmet geraakt zijn. Door de artsen te laten melden hopen we beter zicht te krijgen op de omvang van de uitbraak”, zegt dokter Geert Top. De besmettingen situeren zich vooral bij studenten aan de medische faculteit, maar ook buiten de universiteit zijn al besmettingen vastgesteld. Het aantal besmettingen kan nog oplopen, want vele studenten zijn thuis in de paasvakantie.

Ontsteking van de speekselklieren

Bof is besmettelijk enkele dagen vóór het uitbreken van de symptomen tot ongeveer negen dagen na het verdwijnen ervan. Het meest kenmerkende symptoom is een ontsteking van de speekselklieren. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content