Stichting tegen Kanker deelt 'medicijn' uit met 12 tips uit tegen kanker

11/04/16 om 08:34 - Bijgewerkt om 09:42

Stichting tegen Kanker deelt verpakkingen van het geneesmiddel Prolongitudine uit. In de verpakking geen pillen, maar enkel een bijsluiter met twaalf tips.

Stichting tegen Kanker deelt 'medicijn' uit met 12 tips uit tegen kanker

© iStock

De tips komen uit de Europese Code tegen Kanker en raden onder meer aan niet te roken, te veel blootstelling aan de zon te vermijden of te zorgen voor lichaamsbeweging in het alledaagse leven. Wie alle tips opvolgt, kan het risico op kanker met meer dan een derde verminderen, aldus de Stichting.

De Europese Code tegen Kanker is een initiatief van het IARC (International Agency for Research on Cancer), dat deel uitmaakt van de Wereldgezondeidsorganisatie. "De Code is een synthese van de beste manieren om kanker zo weinig mogelijk kans te geven", aldus de Stichting.

30 procent minder overlijdens door kanker

"Streefdoel is het aantal kankers én het sterftecijfer naar beneden halen. Het IARC stelt dat meer dan een derde van de overlijdens door kanker vermeden kan worden als iedereen de aanbevelingen van de Europese Code tegen Kanker zou volgen."

De Stichting hoopt de verpakkingen Prolongitudine en de tips zo wijd mogelijk te verspreiden en toe te passen. "Dat is van cruciaal belang", aldus nog de Stichting.

De displays met de verpakkingen zullen verschijnen bij apothekers en in wachtzalen van huisartsen. Er komt ook een mediacampagne om het grote publiek te sensibiliseren.

Deze versie van de Code is al de vierde - de eerste dateert van 1987 - "en integreert de nieuwste publicaties en wetenschappelijke ontdekkingen". "Het is de meest betrouwbare en duidelijke bron van wetenschappelijk bewezen manieren die jouw risico op kanker zo laag mogelijk houden."

Meer info: www.prolongitudine.be

Dit zijn de 12 tips:

1. Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.

2. Maak uw woning rookvrij. Ondersteun het rookvrije beleid op uw werk.

3. Werk aan een gezond lichaamsgewicht.

4. Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt.

5. Eet gezond: geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.

6. Indien u alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen.

7. Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.

8. Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.

9. Ga na of u in uw woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.

10. Voor vrouwen: borstvoeding geven verlaagt uw risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Deze therapie verhoogt uw risico op bepaalde soorten kanker.

11. Zorg ervoor dat uw kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma's voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes.

12. Neem deel aan georganiseerde screeningprogramma's voor darmkanker (m/v), borstkanker (v), baarmoederhalskanker (v).

Onze partners