'Stevia' zonder meer, mag niet op etiket

16/05/12 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

De zoetkracht van stevia werd de afgelopen maanden langs alle kanten bejubeld. Tientallen voedingsmiddelen krijgen nu op de verpakking 'stevia' als lokmiddel. Ze zijn in overtreding en ze zijn fout.

'Stevia' zonder meer, mag niet op etiket

© Reuters

Zonder calorieën, gezond en natuurlijk. De zoetkracht van 'stevia' werd de afgelopen maanden langs alle kanten bejubeld. Zeker toen Europa in november 2011 het groene licht gaf en 'stevia' zogezegd op de Europese markt werd toegelaten. Tientallen voedingsmiddelen krijgen nu op de verpakking 'stevia' als lokmiddel. Ze zijn in overtreding en ze zijn fout.Drankjes met stevia, stevia als zoetmiddel, zelfs chocolade met op de verpakking in het groot 'stevia' vermeld. Stevia heet gezond, calorievrij en onschadelijk voor diabetici te zijn. Natuurlijk dat de voedingsindustrie zich als een leeuw op de hype stort. Maar stellen dat een voedingsmiddel met 'stevia' gezoet is, kan wettelijk niet.

De overtredingen zijn echter zo massaal en er is zoveel onduidelijkheid over wat er nu eigenlijk mag en niet mag dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen alles eens in een lijstje heeft gezet.

Vaak lijkt het wel een woordenspel, maar de essentie is deze: het is niet toegelaten om stevia, als plant, aan te duiden als zoetmiddel. Het zijn immers de steviolglycosiden, die uit de plant gedestilleerd worden, die door Europa als zoetstoffen zijn toegelaten. Zo mag er op de verpakking wel het volgende staan: 'met steviolglycosiden' en 'met steviolglycosiden uit stevia', 'met zoetstoffen uit stevia' of 'met stevia-extract-steviolglycosiden'.

Voor de consument moet het duidelijk zijn dat het gaat om een zoetstof of steviolglycosiden (uit stevia). Simpelweg 'met stevia' of 'met stevia-extract' kan niet. De plant 'Stevia rebaudiana Bertoni' is immers een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel. Daarom kan op de verpakking nooit verwezen worden naar stevia-extracten zonder te verduidelijken dat het gaat om zoetstoffen of steviolglycosiden. Mensen zouden anders kunnen denken dat het voldoende is om een blaadje stevia in stukjes te doen en in de thee te doen.

Stevia-extract is volgens Europa niet hetzelfde als steviolglycoside, waar het eigenlijk als zoetstof om gaat.

De regels rond de etikettering gaan nog verder. Zo mag er bij een voedingsmiddel dat gezoet is met steviolglycosiden, op de verpakking ook niet gezet worden dat het om een product gaat met 'natuurlijke zoetstof' of 'gezoet met natuurlijke ingrediënten' of 'natuurlijk gezoet', 'zoete smaak van nature' of zelfs met een 'natuurlijk zoete smaak'. Steviolglycosiden zijn niet 'natuurlijk', ze worden verkregen door een complex proces.

Het is een vrij complexe materie en nu al gaan veel etiketten in de fout. Het FAVV heeft alvast een intensieve opdracht om deze van de markt te halen.

Désirée De Poot

De hele lijst met wat mag en niet mag, staat op www.favv.be Bron: De Apotheker

Lees meer over:

Onze partners