Steeds meer kinderen slikken antipsychotica

In 2010 kregen 11.000 minderjarigen antipsychotica voorgeschreven. Onder meer om bipolaire stoornissen te behandelen.

Steeds meer kinderen en jongeren krijgen antipsychotica voorgeschreven. In 2010 kregen 11.000 minderjarigen de geneesmiddelen, daarvan waren 485 kinderen jonger dan zes. Dat staat te lezen in De Morgen.

Het gebruik van antipsychotica piekt vooral bij zes- tot twaalfjarigen, met 4.380 patiënten, en bij twaalf- tot vijftienjarigen, met 4.581 patiënten, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). De gebruikte antipsychotica zijn olanzapine, quetiapine, risperidon en aripiprazol. Vooral de laatste twee producten worden veel aan jonge patiënten voorgeschreven.

Zij zijn ook verantwoordelijk voor de stijging van 9.066 minderjarige gebruikers in 2007 naar 11.008 in 2010. Officieel worden de middelen voorgeschreven om schizofrenie, manische episodes of een bipolaire stoornis te behandelen. Risperidon geldt ook als behandeling van agressiviteit bij alzheimerpatiënten en bij “kinderen vanaf vijf jaar en volwassenen met een intellectuele achterstand”.

Bipolaire stoornis

“Na de kritiek op ADHD-medicatie zijn veel ADHD-diagnoses nu vervangen door bipolaire stoornis”, zegt professor psychiatrie Walter Vandereycken (KU Leuven) in het dagblad. “De laatste jaren zie je een enorme tendens om die diagnose ook bij jongeren en kinderen te stellen.”

“Vaak gaat het om opvliegende kinderen met wisselvallige stemmingen die moeilijker handelbaar zijn. Voor die gedragsproblemen wordt naar antipsychotica gegrepen. Die zijn bedoeld om wanen en hallucinaties aan te pakken, maar worden hier gebruikt om emotionele stemmingspieken te onderdrukken”, aldus nog Vandereycken. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content