Steeds meer dikke pasgeborenen in Vlaanderen

07/05/12 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

In Vlaanderen is het aantal pasgeboren baby's met een geboortegewicht van méér dan 4 kilogram in de voorbije 20 jaar almaar toegenomen.

In Vlaanderen is het aantal pasgeboren baby's met een geboortegewicht van méér dan 4 kilogram in de voorbije 20 jaar almaar toegenomen. Dat signaleert gynaecoloog Wilfried Gyselaers na analyse van de gegevens geregistreerd door het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). Dat we groter en vooral dikker worden, heeft zijn weerslag op onze kinderen.

In 1991 bedroeg het totaal aantal zware baby's in Vlaanderen nog minder dan 5000, maar in het jaar 2010 was dit al gestegen tot meer dan 6000. Dit betekent globaal een stijging van meer dan 18 procent. Dat berekende gynaecoloog prof. dr. Wilfried Gyselaers van het Ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Hasselt.

Tegelijkertijd steeg het aantal keizersnedes omwille van te dikke baby's met 13 procent: het gemiddelde geboortegewicht van de baby's die te dik zijn voor een normale vaginale geboorte, is met een kwart kilo toegenomen, wat veel meer is dan het algemene gemiddelde in Vlaanderen. Eenzelfde evolutie doet zich ook voor in andere geïndustrialiseerde landen: in Canada bijvoorbeeld zag men eveneens een toename van zware baby's met 15 tot 20 procent over de voorbije 20 jaar.

Oorzaken

Er worden 2 belangrijke oorzaken weerhouden. In eerste instantie neemt de mens toe in lengte. Veel ouders merken dat hun kinderen hen in lengte voorbijsteken, terwijl zijzelf ook reeds groter waren dan hun ouders. Ten tweede kampen we vandaag met een obesitasepidemie, al dan niet geassocieerd met diabetes.

Lengte en gewicht van de moeder zijn beide belangrijke bepalende factoren voor het gewicht van de pasgeborene. Het is algemeen bekend dat baby's van vrouwen met zwangerschapsdiabetes vaak een te hoog geboortegewicht hebben. De Westerse leefgewoontes, met rijke overdadige voeding en weinig lichaamsbeweging, spelen daarin een rol.

Negatieve spiraal

Baby's met een hoog geboortegewicht hebben op hun beurt ook weer meer kans om als volwassene zelf zwaarlijvig te worden of diabetes te krijgen, zodat we in een negatieve spiraal belanden.

Te licht

Wilfried Gyselaers stelde ook een toename van baby's met een licht geboortegewicht (< 2500 gram) vast. Het gaat hier weliswaar om een beperkte toename van slechts 3 procent, wat veel minder uitgesproken is dan de evolutie bij de zware baby's. De toename van lichte baby's is vooral een gevolg van de betere zorg voor prematuren.

Marleen Finoulst

Lees meer over:

Onze partners