Steeds meer Belgen naar het buitenland voor medische verzorging

22/05/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

Sinds 2011 zijn 20 procent meer Belgen naar een andere Europese lidstaat getrokken voor medische verzorging. Duitsland is de populairste bestemming.

Steeds meer Belgen naar het buitenland voor medische verzorging

© iStock

Sinds 2011 zijn 20 procent meer Belgen naar een andere Europese lidstaat getrokken voor medische verzorging. Dat blijkt uit de cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Het gaat vooral om onze buurlanden, met Duitsland als populairste bestemming. Wat betreft de terugbetaling van die medische behandelingen, is de Belg evenwel niet altijd goed op de hoogte van zijn rechten.

Grensstreek

In 2014 trokken 3.445 Belgen de grens over om een arts te raadplegen of geneesmiddelen te kopen (+5 procent). Het gaat vooral om ambulante behandelingen waarvoor geen toestemming van het ziekenfonds nodig is. Het totale aantal dossiers in 2014 bedroeg 10.339, behalve de hierboven vermelde 3.445 ook 6.618 dossiers in het kader van het grensoverschrijdende project IZOM en 276 dossiers waarin het ziekenfonds een toestemming gegeven heeft aan de verzekerde om zich in het buitenland te laten behandelen (opnames of dure ambulante zorgen).

In bijna acht op de tien dossiers gaat het om Belgen die naar Duitsland trekken. Dat heeft vooral te maken met het project IZOM, dat sinds 2000 aan Belgische verzekerden in de provincies Limburg en Luik de mogelijkheid geeft om buitenlandse specialisten in de Nederlandse en Duitse grensstreek te raadplegen met een bijzonder formulier. Vooral mensen uit de Oostkantons maken van deze mogelijkheid gebruik vanwege de taal en de korte afstand.

Terugbetaling

De uitstroom naar de andere buurlanden is beperkter: 11 procent naar Frankrijk, 5 procent naar Nederland en 5 procent naar Luxemburg. Volgens de recentste Eurobarometer denkt 67 procent van de Belgen dat ze recht hebben op een terugbetaling van de medische behandeling in het buitenland. De realiteit is echter genuanceerder, zegt Christian Horemans, Expert Internationale Zaken van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

"Uit onze analyse blijkt dat iemand die zich zonder de toestemming van het ziekenfonds in het buitenland laat behandelen en achteraf om een terugbetaling vraagt, slechts gemiddeld een derde van de medische kosten krijgt terugbetaald. De rest van de factuur blijft ten laste van de verzekerde. Om onaangename financiële verrassingen te vermijden, is het dus aangewezen om het ziekenfonds te contacteren om zo de mogelijkheden en eventuele risico's goed te kennen." (Belga/WB)

Onze partners