‘Stappentellers zijn zinloos en mogelijk zelfs schadelijk’

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Immens populaire fitnessapps maken mensen waarschijnlijk ongezonder, zegt een computerwetenschapper.

Heel weinig van de zowat 165.000 fitnessapps die beweren dat ze je fitter maken, doen dat effectief als we de wetenschappelijke bewijzen mogen geloven. Ook apps die zorgen voor je mentale gezondheid zijn te mijden.

Toch zijn deze tools big business en al meer dan een miljard keer gedownload door mensen die hun conditie willen aanscherpen en gezondheid verbeteren. De apps zijn mogelijk zelfs schadelijk voor de gezondheid omdat ze focussen op té ambitieuze doelen die je toch nooit bereikt. Dat zei Greg Hager van de Amerikaanse Johns Hopkins University op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Boston.

Stappentellers

Hager bestudeerde onder andere de apps die mensen aanzetten om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Zo’n minimumlimiet heeft volgens hem geen enkele zin. ‘Want van waar komt dat getal van 10.000 eigenlijk?; vraagt hij zich af.

Het antwoord ligt in het Japan van de Jaren 60. Toen bleek uit onderzoek dat een gemiddelde Japanse man minstens zo’n 2.000 calorieën per week verbrandde als hij 10.000 stappen per dag zette. ‘Maar geldt dat ook voor anderen?’, aldus Hager. ‘Dit heilige getal is nu de basis voor een heel aantal apps en iedereen denkt dat hij zoveel stappen moet zetten, maar als je daar fysiek niet toe in staat bent, breng je je lichaam zelfs schade toe.’

Hager concludeert dat gezondheidsapps mogelijk meer schade aanrichten dan dat ze bijdragen aan een goede gezondheid. ‘Hoe weet je dat deze apps goed voor je zijn als er geen enkel wetenschappelijk bewijs is?’

Het is niet de eerste keer dat gezondheidsapps in vraag gesteld worden. Zo bleek uit een studie van de University of Pittsburgh in het Journal of the American Medical Association (JAMA) dat stappentellers niet leiden tot gewichtsverlies en dat ze mensen een vals gevoel van veiligheid geven. Ze geven minder aandacht aan andere factoren waar ze anders wel alert voor zouden zijn.

Andere experts beweren dat we niet alleen op dergelijke gezondheidsapps mogen rekenen, maar dat we het kind ook niet met het badwater mogen weggooien. Ze promoten immers een gezonde levensstijl. Een groter gevaar zijn apps die aanbevelingen geven voor geneesmiddelen, zoals de aanpassing van de insulinedosis voor diabetespatiënten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content