Sportsupplementen via internet: de rechte weg naar de ondergang

Na zovele andere autoriteiten waarschuwt nu ook de Australische organisatie van sportartsen alle sporters om tweemaal na te denken alvorens via internet supplementen aan te kopen.

Steeds meer mensen kopen via internet producten aan waarvan ze geloven dat die hun prestaties zullen verbeteren of tot gewichtsverlies zullen leiden. En die verkoop blijft stijgen.

Een slechte zaak volgens Sports Medicine Australia, omdat het gevaar op vervuiling met allerhande stoffen een reëel gevaar vormt. In het land dreigt opnieuw een topsporter een dopingban van 2 jaar op te lopen na de aankoop van vervuilde producten via internet.

Veel internetproducten bevatten bijvoorbeeld anabolica, spierversterkende middelen of amfetamines, producten die op de verboden lijst van het Internationaal antidopingsagentschap – WADA staan.

De Australiërs staan niet alleen in deze strijd, overal ter wereld wordt er gewaarschuwd voor internetaankopen.

Zie hem, zie mij

Veel voedingssupplementen hebben, als ze al niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid, geen enkele invloed op de fysieke prestaties. Maar misschien wel in het hoofd.

Toppers prijzen allerhande shakes en gels en poedertjes aan. Zie maar naar onze wielrenners die de laatste tijd bewust, Boonen, en onbewust, Wellens, (anti)reclame maken voor dit soort nepproducten.

En dat voorbeeld werkt heel overtuigend. Zij zullen dat wel niet voor niets doen, denken veel mindere goden. Wat werkt voor hen, werkt ook voor mij.

En effectief, wie sterk is in het hoofd, is ook sterker met de benen of welk ander deel van het lijf dan ook. Maar dat er ondertussen anabolica hun lijf oppeppen en ze tegen de dopinglamp kunnen lopen, of dat verontreinigingen hun nieren kunnen aantasten, daar staan ze niet bij stil.

Dat toppers ook zuiver voor de centen zulke publiciteit, lijkt hen, oeps, te ontgaan. Of ze willen het niet geloven, zo sterk hebben ze zichzelf ervan overtuigd dat die shakes wel moeten helpen.

Wetenschappers zijn bedriegers

In de British Medical Journal of Sports Medicine loopt al enkele jaren een reeks over het nut van voedingssupplementen voor sportprestaties. De lectuur daarvan is onthutsend.

Maar de stukken zijn in het Engels geschreven en je moet er voor gaan zitten en wat tijd nemen om de inhoud te begrijpen. En dat hebben de meeste sporters er niet voor over. Ze geloven liever wat iedereen rondwauwelt. En vertellen het op hun beurt ook door, zodat ze het verhaal nog aandikken.

Trouwens, wie gelooft er nog wetenschappers, nietwaar.

Blik over de grens volstaat

De feiten zijn er nochtans toch naar. Keer op keer treft men verontreinigingen aan in voedingssupplementen. Zelfs giftige stoffen waaraan al mensen overleden zijn. Zeker in diegene die via internet gekocht worden.

Zelfs de supplementen van zogenaamd betrouwbare bronnen zijn dat niet altijd. Wil je zekerheid, kijk dan eens op de website van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport – NZVT.

NZVT is opgezet om supplementen te helpen vinden die de grootst mogelijke zekerheid geven dat zij geen doping bevatten. Hoe doen ze dat? Door ze te controleren. Heel eenvoudig. Van elke productiebatch (een hoeveelheid die in éénmaal gemaakt wordt), nemen ze stalen. Is dat oké, dan gaat het NZVT er van uit dat heel de batch oké is.

Je bent een oen als je niet naar de hoogst mogelijke zekerheid zoekt over de voedingssupplementen die je neemt en toch aan competitiesport doet. Alleen een dommekloot investeert jaren training en discipline in een carrière en gooit die dan zomaar weg voor een snelle en goedkope aanschaf van wat onbestemde pillen en poeders via internet.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content