Sportende rokers zijn beter af

29/05/13 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

Het gaat in tegen alle gezond verstand, rokers die aan sport doen. Maar ze hebben, nu ja, geen ongelijk. Want ze zien hun kans op longkanker met ongeveer 18% dalen.

Sportende rokers zijn beter af

© Thinkstock

Tot die conclusie komt een ploeg Nederlandse onderzoekers onder leiding van Mai Chin A Paw van de Universiteit van Amsterdam. Hun onderzoek verschijnt in een van de volgende nummers van de Journal of Science and Medicine in Sport.

De studie van Chin A Paw vat de resultaten samen van 7 vroegere studie die mensen opvolgden die bij aanvang van de studie geen tekenen vertoonden van longkanker.

Alhoewel er globaal sprake was van een daling van het risico op longkanker voor de sportende rokers, kon er geen verband vastgesteld worden met het niveau van sportbeoefening of met het aantal gerookte sigaretten per dag.

Een hoog niveau van fysieke activiteit bleek niet meer te beschermen dan een laag niveau.

Het beschermende effect leek niet te verschillen voor zware of lichte rokers.

Vrouwen leken wel meer voordeel te puren uit hun sportieve instelling dan mannen. Maar met deze interpretatie moeten we voorzichtig zijn, want dit resultaat is slechts gebaseerd op 1 onderzoek.

Opletten geblazen

We moeten hoe dan ook altijd voorzichtig blijven met dit soort van resultaten. Het is immers best mogelijk dat de sportieve en niet-sportieve rokers zich nog op een aantal andere belangrijke facetten van elkaar onderscheiden dan alleen maar in hun rookgewoonten.

Bijvoorbeeld in het gebruik van alcohol, overgewicht, voedingsgewoonten, enzovoort. Allemaal factoren die eveneens een rol kunnen spelen bij het ontstaan van longkanker, ook al blijft sigarettenrook ongetwijfeld de belangrijkste.

Op naar een luchtige toekomst

We doen er dus zeker goed aan om sportieve rokers niet te ontmoedigen. We horen hen net te blijven stimuleren.

Sporters die roken, merken immers heel duidelijk hoe elke nieuwe sigaret hun telkens weer de adem afsnijdt. Dat zet een aantal van hen aan om minder te gaan roken en na verloop van tijd zelfs volledig te stoppen. Pas dan merken ze hoe ver hun adem echt reikt.

Lees meer over:

Onze partners