Sportbeha's: Een onontbeerlijk kledingstuk voor sportievelingen

22/09/11 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Veel vrouwen willen wel meer bewegen, maar ondervinden hinder van hun borsten. Een goede sportbeha kan soelaas bieden.

Sportbeha's: Een onontbeerlijk kledingstuk voor sportievelingen

© Thinkstock

Zeventig procent van alle sportende vrouwen heeft last van stuiterende borsten. Een goed passende sportbeha kan nochtans tot 85 procent van alle klachten verhelpen.

Stuiterende borsten zijn niet alleen pijnlijk. Ze hinderen ook bij snelle bewegingen en storen de bewegingscoördinatie. Voor ruim 1 op 3 vrouwen is de hinder te groot en een reden om niet aan sport te doen. "Onaanvaardbaar," vond de Australische onderzoekster Julie Steele en dus ging ze op zoek naar beter. Wat ze daar ontdekte, tart volgens haar alle verbeelding.

Steele: "De meeste vrouwen kopen een beha volgens de maat op het label, maar die maat zegt zo goed als niets over de pasvorm. Maten verschillen niet alleen van fabrikant tot fabrikant, maar vaak ook tussen de verschillende modellen van dezelfde fabrikant. Soms zelfs naargelang de kleur, omdat de stof krimpt of uitzet tijdens de kleuring. Niet verwonderlijk dat de meeste vrouwen geen correct passende beha dragen."

Op de achtbaan Fabrikanten spreken in publiciteit voor sportbeha's vaak over de onregelmatige baan die de borsten beschrijven tijdens het lopen. Maar het is niet duidelijk of die baan zo belangrijk is. Want vrouwen hebben ook pijn tijdens voetbal, hockey, volleybal en zoveel andere sporten.

Het is ook nog altijd niet duidelijk wat de pijn veroorzaakt. Het gaat zeker niet alleen om de grootte van de borsten, want vrouwen met een kleine boezem kunnen er evengoed last van hebben.

Het is ook nog niet duidelijk hoe de steun het best verleend wordt, maar de voorkeur gaat tegenwoordig meer uit naar de combinatie van een compressiebeha met ingebouwde cups.

Steele naait zelf de beha's voor haar experimenten. Haar laatste model tilt de borsten wat op zodat de huid en ligamenten wat ontlast worden en nooit extreem gerekt kunnen worden. De eerste resultaten waren bemoedigend.

Zelf werkt ze nog niet met extra grote maten, maar links en rechts zijn collega's al bezig met cups tot JJ, grote maten die veel merken niet eens in hun assortiment hebben

Schudden voor gebruik

"Passen, passen, en nog eens passen," zegt Steele, "is de enige manier om te achterhalen of een sportbeha geschikt is. En daarna moet je hem testen. Daarom: trek aan die beha en gooi die borsten eens flink heen en weer. You have to get them moving."

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Het oktobernummer van Bodytalk ligt nu in de winkels.

Onze partners