Sport geeft je brein energie

14/10/11 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Lichaamsbeweging versterkt niet alleen de spieren. Het zorgt ook voor een toename van de energiecentrales in onze hersencellen.

Sport geeft je brein energie

© Reuters

Sport en lichaamsbeweging doen iets met het hoofd en de hersenen. Ze werken er beter door en je hoofd voelt letterlijk frisser na een tochtje door het veld. Maar een verklaring was er nog niet en dat stoorde Jennifer Steiner en Mark Davis van de universiteit van Zuid-Carolina in de Verenigde Staten.

Meer energiecentrales

Steiner en Davis stelden nu bij muizen vast dat fysieke inspanning zorgt voor een toename van mitochondriale activiteit in bepaalde delen van de hersenen. Mitochondriën zijn structuren die de energie leveren voor de werking van de cellen.

Training zorgt bij duursporters voor een toename van het aantal mitochondriën in de spiercellen. Die kunnen daardoor beter vetten verwerken en dat komt de uithouding ten goede.

Vermoeide hersenen

Het is goed denkbaar dat een toename van de energieproductie in de hersenen ook noodzakelijk is om langdurige inspanningen vol te houden.

Bij vermoeidheid en uitputting krijgen we de indruk dat onze spieren niet meer meekunnen, maar vermoeidheid speelt zich niet alleen af in de actieve spieren. Het zijn de hersenen die onze spieren controleren en desnoods afremmen zodat het lichaam zich niet in de vernieling kan lopen.

Bovendien consumeren de hersenen zelf veel energie en zijn ze ook gevoelig voor uitputting. Bijvoorbeeld bij inspanningen die veel hersenactiviteit vragen, zoals geconcentreerd studiewerk, maar ook tijdens sport.

Goed nieuws

Heel wat neurologische en psychiatrische aandoeningen en gedragsstoornissen, zoals Alzheimer, dementie, bipolaire stoornissen, enz. gaan gepaard met slecht werkende mitochondriën. De verbeterde activiteit van de mitochondriën biedt misschien wel een biologische verklaring voor de goede invloed van sport en lichaamsbeweging op een aantal van deze problemen. Het zou in dat geval ook een aantal therapeutische mogelijkheden openen.

En waarom is je hoofd zo fris na het sporten? Omdat je hersencellen een nieuwe lading energie gekregen hebben. Energie van eigen productie en niet van zoete, vette snacks of energiedranken die je veel beloven, maar waarvan je alleen maar dik wordt als je niet oplet.

Jan Etienne / Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners