‘Spermadonoren stellen een heel altruïstische daad’

Spermadonor. © Istock

De vraag naar sperma- en eiceldonoren wordt steeds groter, terwijl het aantal donoren daalt. Om het publiek te sensibiliseren en te inspireren hebben verschillende ziekenhuizen een gemeenschappelijke website gelanceerd.

Verschillende ziekenhuizen hebben zich verenigd in de website levensdonoren.be, die het publiek moet sensibiliseren en inspireren over donatie van sperma- en eicellen. De vraag naar sperma- en eiceldonoren wordt namelijk steeds groter, terwijl het aantal donoren daalt. De website is voorgesteld in het UZ Brussel.

“Lesbische koppels, alleenstaande moeders en vrouwen uit het buitenland doen de vraag naar mannelijk zaad sterk toenemen”, zegt professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in het UZ Brussel. In vergelijking met 2011 kende het UZ Brussel in 2013 een terugval van het aantal donoren met 17 procent: er boden zich 54 kandidaat-spermadonoren aan, 26 van hen werden effectief donor. De situatie verplicht het overgrote deel van de Belgische vruchtbaarheidscentra om beroep te doen op buitenlandse donorbanken.

Altruïstische daad

Om sperma- of eiceldonor te zijn, moet je tussen de 18 en 45 jaar oud zijn, geen genetisch of seksueel overdraagbare ziektes hebben en mag je er geen risicovolle seksuele levensstijl op nahouden. Je mag geen medicijnen met mutageen of groeihormonen innemen en je mag niet in bepaalde landen gereisd hebben gedurende bepaalde periodes.

“Toch is het niet de procedure die een hindernis is, maar eerder de perceptie die men heeft van een donor”, klinkt het bij het UZ. Sarah Colman, psychologe bij het Centrum voor Medische Begeleide Voortplanting van UMC Sint-Pieter: “De maatschappij heeft vandaag een heel medische visie over donatie. Men vergeet dat donoren vooral mensen zijn die een zeer altruïstische daad stellen. Het is belangrijk om het thema uit de taboesfeer te halen en te integreren in de dagelijkse zeden.”

Imago verbeteren

Om het bestaand imago van spermadonoren te verbeteren, hebben verschillende ziekenhuizen beslist om zich te verenigen in www.levensdonoren.be. Deze site werd gelanceerd door iemand die zelf verwekt werd dankzij een spermadonor, en in samenwerking met het creatief bureau Famous. Op de website worden anonieme boodschappen en levensadviezen van donoren aan hun potentiële nageslacht verzameld. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content