Speekseltest kan depressie voorspellen

18/02/14 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Een speekseltest bij jongens met lichte symptomen van depressie kan uitmaken wie later een ernstige depressie zal ontwikkelen.

Speekseltest kan depressie voorspellen

© Getty Images/iStockphoto

Een studie van de Universiteit van Cambridge heeft ontdekt dat een speekseltest bij jongens met milde depressiesymptomen, kan voorspellen of iemand later een ernstige, klinische depressie zal ontwikkelen.

Onderzoekers maten het niveau van het stresshormoon cortisol met speekseltests bij meer dan 1.800 jongens en meisjes tussen twaalf en negentien jaar. De studie verzamelde daarnaast de rapporten van symptomen van depressie door de tieners zelf en controleerde de groep ook op mentale gezondheidsproblemen in de volgende drie jaar.

Verschillend effect meisjes en jongens

Jongens met een hoog cortisolniveau en lichte symptomen van depressie, maakten tot veertien keer meer kans om later een ernstige, klinische depressie te ontwikkelen dan jongens met normale of lage hoeveelheden cortisol.

Meisjes met gelijke verhoogde cortisolniveaus, liepen slechts tot vier keer meer risico op een zwaardere depressie dan andere meisjes.

Experten denken dat het stresshormoon een verschillend effect heeft op meisjes en jongens. Sommigen vermoeden dat genderspecifieke hormonen, zoals bijvoorbeeld androgeen bij mannen en oestrogeen bij vrouwen, anders reageren op het stresshormoon cortisol, wat het verschil in risico tussen meisjes en jongens zou kunnen verklaren.

Biologisch model

De speekseltest zou volgens de onderzoekers de opstap zijn naar een biologisch model voor mentale gezondheidsproblemen, vergelijkbaar met tests voor andere medische aandoeningen zoals cholesterolmeting voor hartproblemen of röntgenfoto's voor een gebroken been.

Ongeveer een op zes mensen lijdt minstens een keer in zijn leven aan klinische depressie. De meeste mentale gezondheidsstoornissen beginnen voor de leeftijd van 24. Momenteel is er nog geen echte biologische test om depressie op te sporen, maar de studie kan de eerste stap zijn om de ziekte sneller te detecteren en mensen op tijd juist te begeleiden.

De studie werd online gepubliceerd door de Proceedings of the National Academies of Science.

Lees meer over:

Onze partners