Specialisten maken zich zorgen over toekomst hersenonderzoek

In 2015 zal één op drie Belgen geconfronteerd worden met een hersenziekte. Toch is slechts 11,8 procent van de fondsen voor onderzoek bestemd voor neurowetenschappen. Experten luiden daarom de alarmbel.

Neurologen, neuropsychiaters, patiëntenorganisaties en farmaceutische bedrijven, verenigd in de Belgian Brain Council (BBC), hebben de politieke beleidsmakers gewezen op het belang van hersenonderzoek. Ze vragen onder meer de oprichting van een federaal instituut daarvoor.

Winstgevend

De BBC schat dat dit jaar één op de drie Belgen geconfronteerd zal worden met een ziekte van de hersenen. Slechts 11,8 procent van de fondsen voor onderzoek is echter bestemd voor de neurowetenschappen. Investeren in onderzoek is nochtans winstgevend en laat staten toe om miljarden te besparen, aldus de BBC.

Tussen 2004 en 2010 zijn de directe kosten van hersenziekten gestegen met ruim 40 procent tot 18,4 miljard euro, voor België alleen. Daarnaast zijn er ook de indirecte kosten voor de samenleving door ziekteverzuim, werkloosheid en sociale uitsluiting.

‘Kroniek van een aangekondigde coma’

‘De situatie is ernstig’, aldus neuroloog Steven Laureys. ‘Als politici nu hun verantwoordelijk niet opnemen, is ons onderzoek de kroniek van een aangekondigde coma.’

Dat de onderzoekers nu hun bezorgdheid uiten, komt onder meer door de ‘vaagheid’ over de aangekondigde besparingen van de huidige regering. De betrokkenen vragen ‘politieke moed’ voor een duurzame financiering van het hersenonderzoek. Neuroloog en stichtend lid van de BBC Jean Schoenen stelt voor om een federaal instituut voor hersenonderzoek op te richten, een observatorium en een stichting. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content