Vroeger dacht men dat het mijden van allergenen de enige vorm van preventie was, zegt allergoloog Didier Ebo (UZA). ‘Maar nu krijgen kinderen met een verhoogde kans op pinda-allergie op medisch advies soms toch pinda’s om die allergie te voorkomen.’

Mijn dochter van 15 jaar is allergisch en had tot haar tiende vaak veel uitslag, maar nu zijn er jaren dat ze weinig tot geen allergische reacties heeft. Als de symptomen draaglijk zijn, is het dan niet beter om totaal geen medicatie te nemen?

Sechidis Laky, Genk

Didier Ebo: Vermoedelijk gaat het hier om een atopische dermatitis (atopisch eczeem). Die aandoening kan inderdaad heel wisselend en onvoorspelbaar verlopen. De behandeling moet ook vaak bijgestuurd worden. Ik zou toch voorstellen om de huid goed te blijven hydrateren en jeukstillende medicatie te blijven nemen. Zo’n medicatie heeft geen effect op de immuniteit van uw dochter.

Ik heb al 25 jaar een boompollenallergie. Aan de kust lijkt die verdwenen. Vorig jaar had ik na onze vakantie aan zee ook thuis geen last meer. Maar nu is het weer even erg als vroeger. Is er een kans dat ik er ooit definitief van verlost raak?

Geert Van De Maele, Zottegem

Ebo: Hoop doet leven, maar het valt niet te voorspellen of u ooit volledig verlost zult zijn van uw boompollenallergie. Alle pollenseizoenen zijn anders. Daarom is het niet uitzonderlijk dat er het ene jaar meer klachten zijn dan het andere. Aan de kust zijn de pollenconcentraties inderdaad vaak lager. Informeer u over de pollenconcentraties op www.airallergy.be.

Ik ontwikkelde rond mijn 45e een allergie voor berken- en hazelaarstuifmeel en voor pit- en steenvruchten. Die duurde zeker tien jaar. Tot mijn allergieën op een dag spontaan waren verdwenen, zonder speciale medische behandeling. Hoe kan dat?

Remi Peeters, Sint-Niklaas

Ebo: Zeker niet alle allergieën kunnen zomaar verdwijnen. Welke wel en welke niet, is niet te voorspellen. Waarom uw boompollenallergie opkwam, verminderde en zelfs helemaal verdween, is onverklaarbaar. Het is wel zeker dat uw allergie voor pit- en steenvruchten het gevolg is van uw boompollenallergie. Als die afneemt, verminderen dus ook uw fruitallergieën.

Hoe komt het dat iemand na z’n 65e plots nog last krijgt van pollenallergie? Is er een verband met voedselallergieën?

Louis Meulders, Beerse

Ebo: Op allergieën staat geen leeftijd. Hoewel een pollenallergie meestal onstaat bij kinderen en adolescenten, kan ze zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Een sluitende verklaring voor dat fenomeen bestaat niet. Anderzijds is er zeker een verband tussen pollenallergie en het ontstaan van bepaalde allergieën voor fruit, groenten, noten en soms zaden. Het gaat dan om kruisallergieën waarbij de pollenallergie aan de basis ligt van de voedselallergie.

Volgende week

Moeten grootouders het opvangprobleem oplossen? Stel uw vraag aan pedagoog Michel Vandenbroeck (UGent).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door STEFANIE VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content