Sommige mensen werken beter niet thuis

23/12/11 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

De voordelen van thuiswerken hangen sterk af van de familiale situatie.

Thuiswerk wordt gemakkelijk als voordelig beschouwd, onder meer omdat je minder tijd verliest aan verplaatsingen, meer in je gezin kunt investeren, en in principe minder vermoeid bent als je 's avonds in bed kruipt.

Maar dat eenvoudige model is niet altijd van toepassing. Volgens een studie in de Journal of Business and Psychology hangt veel af van de manier waarop je werk en thuis van elkaar kunt loskoppelen, zelfs als je thuis zit te werken. Niet minder dan 80 procent van de werknemers zou worstelen om hun professionele en privélevens op aanvaardbare wijze in elkaar te puzzelen. Er ontstaan dikwijls conflicten omdat de druk van het werk thuis niet gelost kan worden, of omdat het thuiswerk toch ten koste gaat van tijd met de familie, bijvoorbeeld als gevolg van avond- of weekendwerk.

Het resultaat van de enquête was tamelijk voorspelbaar: thuiswerk was vooral voordelig voor de thuiswerker als er weinig conflicten met het gezin waren, anders verzwaarde het die conflicten. De tijdsperiodes waarop er thuis gewerkt wordt, hebben daar geen invloed op.

Voor sommige mensen is het dus beter dat ze niet thuis werken als ze maximaal efficiënt willen zijn. (DD)

Lees meer over:

Onze partners