Snelle hersengroei is positief voor premature baby's

05/10/11 om 21:06 - Bijgewerkt om 21:06

Bij te vroeg geboren baby's is het voor de ouders altijd bang afwachten wat de toekomst zal brengen. Maar een snelle ontwikkeling van de cerebrale cortex wijst op een gunstige ontwikkeling.

Bij te vroeg geboren baby's is het voor de ouders altijd bang afwachten wat de toekomst zal brengen. Maar een snelle ontwikkeling van de cerebrale cortex wijst op een gunstige ontwikkeling volgens neonatoloog David Edwards van het Imperial College in Londen.

Volgens onderzoek van Edwards voorspelt de ontwikkelingssnelheid van de cerebrale cortex hoe goed prematuur geboren baby's later zullen kunnen redeneren, praten, plannen en zich concentreren.

De cerebrale cortex, ook frontale hersenkwab of hersenschors genoemd, huisvest alle verstandelijke functies zoals de centra voor taal, geheugen, aandacht en redeneervermogen.

Brokkenparcours

"Hoe meer de cerebrale cortex zich vroeg in het leven ontwikkelt, hoe beter kinderen in staat zijn om complexe taken uit te voeren op zesjarige leeftijd," stelt Edwards. "De periode net voor de normale geboortedatum van voldragen baby's is cruciaal voor de ontwikkeling van het brein. Problemen in de ontwikkeling in die periode hebben verstrekkende gevolgen en te vroeg geboren worden is een van de risicofactoren."

Meer is beter

Edwards volgde met kernspintomografie de ontwikkeling van de hersenen van 82 baby's die meer dan 12 weken te vroeg geboren waren van zodra zij ter wereld kwamen tot na hun normale geboortedatum en testte hun verstandelijke vermogens wanneer ze twee en ze waren.

Hoe sneller de cerebrale cortex zich ontwikkelde, hoe beter de kinderen later presteerden op ontwikkelings- en intelligentietesten. Maar er was geen verband met de motorische ontwikkeling en ook de volledige omvang van de hersenen bleek niet in verband te staan met de algemene verstandelijke ontwikkeling.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het volgende nummer van Neurology, het wetenschappelijk tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Jan Etienne,Bodytalk

Onze partners