Snelle bloedtests beschikbaar om infecties op te sporen

Nieuwe tests geven onmiddellijk meetresultaten in het kabinet van de huisarts. © BelgaImage
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Nieuwe technieken maken het mogelijk om infecties bij kinderen sneller op te sporen.

Zware infecties van onder meer het hersenvlies, de longen of de huid van kinderen komen niet frequent voor, maar ze zijn moeilijk op te sporen omdat ze aanvankelijk alleen symptomen veroorzaken die sterk lijken op die van klassieke virale infecties. Daardoor blijven ze te lang onder de radar van de huisarts, krijgen zieke kinderen te laat een juiste diagnose en komen ze te laat in een ziekenhuis terecht. Soms loopt dat fataal af.

Huisarts Jan Verbakel, ook onderzoeker aan de KU Leuven, schrijft met een aantal collega’s in het vakblad BMC Medicine dat er nieuwe, snelle bloedtests beschikbaar zijn die huisartsen kunnen gebruiken om zulke infecties op te sporen. Een voorbeeld is de CRP-sneltest, die het niveau meet van een eiwit waarvan de concentratie in een bloeddruppeltje stijgt als reactie op een infectie in een lichaam. Als het eiwit een concentratie van 5 milligram per liter overschrijdt, is er een probleem en moet er opgetreden worden.

Een belangrijk voordeel van de test is dat hij onmiddellijk een meetresultaat geeft. Momenteel zijn huisartsen niet altijd happig om een bloedtest uit te voeren: het is complex, duur en de resultaten zijn meestal pas na enkele dagen beschikbaar. Met de nieuwe tests is dat helemaal anders.

Het spreekt vanzelf dat een klinisch onderzoek door de huisarts deel moet uitmaken van de evaluatie van een patiëntje. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alle zieke kinderen aan zo’n bloedtest te onderwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content