Snelle aanpak na hiv-besmetting heeft effect

Snel starten met medicijnen na een recente besmetting met hiv levert voordeel op.

Patiënten die kort na hun besmetting begonnen met een kuur van 6 maanden, hoeven gemiddeld pas 2 jaar later te starten met het levenslang pillen slikken wegens een chronische hiv-besmetting. Dat bewees een team onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam met een studie onder 173 mensen die recent met het virus besmet raakten.

In Engeland loopt momenteel een vergelijkbare studie. Hoogleraar infectieziekten Jan Prins van het AMC verwacht dat de standaardrichtlijn voor de behandeling van een hiv-infectie snel wordt aangepast. De huidige richtlijn schrijft namelijk voor dat artsen wachten met het voorschrijven van medicijnen tot het afweerniveau van een patiënt onder een bepaalde waarde is gezakt. Die richtlijn komt voort uit de tijd dat hiv-medicijnen nog zware bijwerkingen hadden.

Artsen hadden echter al langer het idee dat het snel aanpakken van de acute besmetting later tijdwinst zou opleveren voor de patiënt.

De AMC-onderzoekers gaven twee groepen patiënten meteen medicijnen in plaats van af te wachten. Na deze kuur bleek dat het tot 2 jaar langer duurde voordat die patiënten moesten beginnen met chronisch pillen slikken. Het maakte daarbij niet uit of de beginkuur 6 of 15 maanden had geduurd. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content