Snel afslanken

Voor een blijvend effect moet je langzaam afvallen. © Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Snel enkele kilootjes verliezen zonder je gezondheid in gevaar te brengen? Het kan onder bepaalde voorwaarden.

Voor een blijvend effect moet je langzaam afvallen. Crashdiëten zijn zo goed als steeds zinloos op lange termijn, omdat het verloren gewicht terugkomt zodra je het dieet stopt, vaak zelfs met enkele pondjes extra (jojo-effect). Overigens verlies je met een te streng dieet, vooral water en spiermassa en minder vet. Daarom vermager je beter niet meer dan 2 kg per week. Toch is het soms wenselijk om snel 4 tot 5 kilo af te vallen, om in die bestelde trouwjurk of de veel te krappe jeans te passen bijvoorbeeld.

Van soep tot sap

Een streng dieet schaadt je gezondheid niet wanneer je het 1 of hooguit 2 weken aanhoudt. Omdat ze in alle gevallen veel minder calorieën aanbrengen dan je dagelijks nodig hebt, is honger moeilijk te mijden. Negeer je die hongergevoelens, dan zal je lichaam reageren door de stofwisseling te vertragen en spierweefsel af te breken. Bovendien zijn veel diëten zijn eenzijdig, waardoor je na verloop van tijd voedingstekorten riskeert. Maar voor eventjes kan het dus wel.

De keuze aan diëten is bijzonder groot. Toch is niet ieder dieet zomaar geschikt voor iedereen en kies je best in functie van je levensstijl, gewoonten en smaak. Neem nu het bananendieet, waarbij het ontbijt uit 1 of 2 bananen en een glas water bestaat. De kilo’s mogen er dan afvliegen, met zo’n karige start loop je niet ver als je lichamelijke arbeid moet leveren.

Met het yoghurtdieet voel je dan wel minder honger omwille van het hoge eiwitgehalte, maar veel mensen krijgen last van maag en darmen. Voor groenteliefhebbers die graag snel een paar kilogram vermageren, is het groentesoepdieet een goede keuze. Het ontbijt bestaat uit fruit en tijdens de rest van de dag eet je zoveel groentesoep als je zelf wil. Het koolsoepdieet, waarbij de soep witte kool bevat, zou zelfs nog iets efficiënter zijn (2,5 kg in 3 dagen), maar het jojo-effect is nooit ver weg.

Een extreem crashdieet is het citroensapdieet: min 5 kg in 1 week. Begin er beter niet aan zonder mentale voorbereiding, want je neemt bijzonder weinig calorieën op, zo’n 600 kcal per dag. Reken alvast op duizeligheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Overigens tast het zure sap je tandglazuur aan.

Ijzersterke maag

Een dieet dat tot de verbeelding spreekt, is het sherrydieet. Het is gebaseerd op de mythe dat alcohol eiwitten afbreekt. Je drinkt 3 tot 6 glaasjes beendroge sherry per dag en eet van iedere normale portie de helft (het eigenlijke succes van het dieet). Het enige voordeel van de alcohol is dat de dieetweek aangenamer wordt, zeker wanneer je een sherry-liefhebber bent. Je verliest echter maar hooguit 2 kg per week en voor chauffeurs is dit helemaal af te raden. Met het ananasdieet, even onevenwichtig als eenzijdig, verlies je wel weer meer: 5 kg in 4 dagen, maar je beschikt best over een ijzersterke maag en dito wilskracht. Zoals in alle andere gevallen, krijg je het jojo-effect er gratis bovenop. Wie langer plezier wil beleven van de resultaten van een crashdieet, moet naderhand hoe dan ook zijn eetgewoonten aanpassen.

Bij de Nederlandse uitgeverij Reality Bites verscheen een stevig naslagwerk dat de 40 meest courante diëten uitgebreid onder de loep neemt, de pro’s en contra’s opsomt, waar nodig waarschuwt voor loze beloften en dieetjunks met de voeten op de grond zet. Wie snel een paar kilo’s wil kwijt geraken, vindt hier zeker zijn gading. Bij ieder dieet krijg je er bovendien de nodige recepten bij.

Alle diëten. Kies het dieet dat bij je past. Reality Bites, februari 2012, ISBN 978 94 90783 22 8, 512 blz.; 19,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content