Smoothies zijn ‘nieuw gevaar’ in strijd tegen obesitas

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De wetenschappers die in 2004 het gebruik van het schadelijke glucose-fructosestroop in softdrinks aan de kaak stelden, richten hun pijlen nu op smoothies en fruitsappen.

Barry Popkin en George Bray, de Amerikaanse wetenschappers die in het verleden de slechte eigenschappen van glucose-fructosestroop, een maïsstroop met een hoog gehalte aan natuurlijke fructose, aan het licht brachten, bestempelen nu ook zogenaamde ‘gezonde’ smoothies als een gevaar in de strijd tegen obesitas. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens Popkin, professor voedingskunde aan de universiteit van North Carolina, hebben drankenbedrijven zoals Coca-Cola en Pepsi Cola de voorbije jaren massaal sapjes- en smoothie-rivalen over de hele wereld opgekocht en promoten ze die nu als een gezond alternatief voor softdrinks. ‘Maar dat is bedrieglijk’, meent de wetenschapper.

Smoothies bevatten evenveel suiker als een grote cola, zegt hij. Zo is het eten van een sinaasappel gezonder dan het drinken van een smoothie. ‘Smoothies doen ons geen goed, ze geven ons dezelfde hoeveelheid suiker als vier tot zes sinaasappelen of een grote cola’.

Geen verzadigingsgevoel, meer calorieën

Een bijkomende factor waar rekening mee moet worden gehouden is dat de drankjes lang niet hetzelfde verzadigingsgevoel teweeg brengen als het eten van een stuk fruit. Het gevolg is dat mensen tussen de maaltijden door grote hoeveelheden fructose gaan opnemen en tegelijk tijdens de lunch of avondeten dezelfde porties blijven eten en dus meer calorieën opnemen.

Popkin raadt aan om in plaats van fruitsappen te kiezen voor groentesappen of om een sinaasappel of appel tussen de maaltijden te eten. Vers fruit bevat bovendien haal wat vezels en vitaminen die tijdens de productie van smoothies verloren gaan.

Zwaarlijvigheidsplaag

In 2004 brachten Popkin en Bray de gevaren van softdrinks aan het licht omdat ze grote hoeveelheden fructose bevatten in de vorm van maïsstroop en verantwoordelijk zijn voor de zwaarlijvigheidsplaag in het Westen.

Fructose of vruchtensuiker komt ook van nature voor in fruit, maar dan in heel kleine hoeveelheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content