Slechts één nummer voor apotheker van wacht

© iStock
Désirée De Poot

Vanaf 5 januari is er in België slechts één telefoonnummer waarop je tussen 22 uur ’s avonds en 9 uur ’s morgens kunt horen wie de apotheker van wacht is.

Van De Panne tot Torgny moeten patiënten nu het nummer 0903 99 000 draaien om te weten wie de apotheker is die tussen 22 uur en 9 uur van wacht is. Maar het callcentrum werkt wel 24 op 24 uur.

Tussen 9 uur ’s morgens en 22 uur ’s avonds is de apotheker van wacht geen geheim: zijn coördinaten staan vrij te consulteren op www.apotheek.be. Wie echter tijdens de nachtelijke uren (tussen 22 uur en 9 uur) een apotheker nodig heeft, moet bellen naar het 0903-nummer. Daar geef je de regio op waar je woont en je krijgt de dichtstbijzijnde apotheek of een alternatief. De lokale apotheker mag dus niet langer afficheren welke apotheker van wacht is. Net zoals de lokale krant wel nog de wachtdiensten overdag mag vermelden, maar niet langer de apothekers die ’s nachts van wacht zijn.

De redenen van deze nieuwe maatregel, zijn divers. Zo wil men over heel België uniformiteit over de wachtdiensten. In sommige regio’s begon de ‘nacht’wacht om 19 uur, in andere regio’s om 20 uur. In sommige regio’s moest je de politie bellen, in andere kon je gewoon de lokale bladzijden van de krant raadplegen… Bovendien vormen de apothekers van wacht een gemakkelijk doelwit voor mensen met slechte bedoelingen of drugszoekende, radeloze burgers. Maar de drempel om te bellen naar een nummer voor het adres van een apotheker die je om 2 uur ’s nachts aan een fopspeen kan helpen, al ook wel hoger zijn dan wanneer je gewoon wat verderop in de straat aan een apotheek met oplichtend kruis kunt bellen.

Niet gratis

Tot 5 maart krijgen patiënten die het oude nummer 0900 10 500 intikken de boodschap dat dit nummer niet meer in dienst is en worden ze doorgeschakeld naar het nieuwe nummer. Vanaf 5 maart 2015 wordt hen gevraagd om zelf het nieuwe nummer in te tikken.

Dat nummer intikken is echter geen gratis zaak. Het kost de beller minstens 1,5 euro en veel apothekers vinden dat overdreven veel en weten dat dit voor sommige patiënten een nieuwe drempel zal zijn waardoor ze zullen aarzelen om ook in dringende gevallen ’s nachts een beroep te doen op een apotheker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content