Slechts de helft van de Vlaamse zesjarigen eet elke dag fruit

25/10/12 om 04:40 - Bijgewerkt om 04:40

Vlaamse kinderen eten veel te zoet en consumeren te weinig groenten en fruit. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven.

Slechts de helft van de Vlaamse zesjarigen eet elke dag fruit

© Reuters

De dienst Jeugdgezondheidszorg aan de KU Leuven analyseerde voor het onderzoek de eetgewoontes van 3.017 kinderen, schijft De Morgen. Uit de resultaten blijkt dat het gros van de baby's en peuters elke dag een portie fruit en groeten voorgeschoteld krijgt, maar dat het daarna bergaf gaat met de eetgewoonten.

Zo eet 80 procent van de eenjarigen nog dagelijks een stuk fruit, maar is dat bij tweejarigen al gedaald tot 67 procent. Bij zesjarigen is dat amper nog de helft.

'Gedoe'

Bij groenten doet zich hetzelfde scenario voor: negen op de tien eenjarigen eet elke dag groenten, tegenover 68 procent bij de twaalfjarigen.

Professor Karel Hoppenbrouwers, die het onderzoek uitvoerde, vermoedt dat eten op een bepaalde leeftijd meer "gedoe" wordt.

"Hoe autonomer het kind, hoe groter de inspanning om het gezond te laten eten", zegt hij in de krant.

Water

Verder blijkt uit het onderzoek dat in laaggeschoolde gezinnen achtendertig procent van de kinderen niet elke dag water drinkt. Zij lessen hun dorst dus vooral met frisdrank of water met zoete siropen. Bij hooggeschoolden is dat voor bijna één op de tien kinderen het geval. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners