Slecht slapen veroorzaakt astma

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een nieuw ontdekte cel in het afweersysteem verzacht de symptomen van astma.

Astma treft wereldwijd 300 miljoen mensen en daarom krijgt de aandoening veel aandacht. Omgevings- en levensstijlfactoren als roken, overgewicht en luchtvervuiling zijn al als oorzaak genoemd. Daar komt nu het inzicht bij dat depressies en angststoornissen de ontwikkeling van astma in de hand kunnen werken.

De afweercel blijkt in de longen een beschermende rol tegen astma te spelen

Een studie in The European Respiratory Journal voegt nog een risicofactor aan het lijstje toe: slapeloosheid, of zelfs gewoon slecht slapen. Bij volwassenen die elke nacht moeilijk de slaap konden vatten, was het risico dat ze binnen tien jaar astma ontwikkelden dubbel zo hoog als bij mensen zonder slaapproblemen. Hetzelfde gold voor mensen die ’s nachts wakker werden en niet meer opnieuw in slaap raakten.

De onderzoekers gaan ervan uit dat door het slechte slapen ‘iets’ in het lichaam de kans op astma in de hand werkt, maar wat dat zou kunnen zijn, weten ze vooralsnog niet. Ze stellen wel dat een efficiënte behandeling van slapeloosheid nuttig zou kunnen zijn in de strijd tegen astma.

We weten dus nog lang niet alles over astma. Onderzoekers van de Universiteit Luik kondigden in The Journal of Clinical Investigation de ontdekking aan van een nieuw type cel in ons afweersysteem. Tot hun verbazing bleek deze afweercel (een speciale ‘residente eosinofiel’) in de longen een beschermende rol tegen astma te spelen. Astmatische aanvallen zijn een gevolg van een overdreven reactie van het afweersysteem tegen stoffen die in principe ongevaarlijk zijn, zoals stuifmeelkorrels en huisstofmijten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content