Simpele ingrepen kunnen premature baby's redden

04/05/12 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Elk jaar sterven wereldwijd 1,1 miljoen te vroeg geboren baby's. Toch zou 75 procent gered kunnen worden door een aantal goedkope ingrepen en procedures beter beschikbaar te maken.

Jaarlijks worden wereldwijd 15 miljoen baby's te vroeg geboren, meer dan een op tien geboortes, zo blijkt uit het rapport Born Too Soon van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Meer dan een miljoen van die baby's sterft kort na de geboorte, en ontelbare andere kinderen groeien op met levenslange fysieke of neurologische problemen en leermoeilijkheden, die een hoge tol eisen van het gezin en de samenleving.

"Vroeggeboortes zijn een sterk onderschatte doodsoorzaak", zegt Joy Lawn, een van de auteurs, in een persbericht. "Ze zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle doodgeboren kinderen ter wereld, en zijn de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf, na longontsteking."

Eenvoudige remedie

De WHO schat dat drie vierde van de 1,1 miljoen baby's die jaarlijks sterven door vroeggeboorte gered kan worden, zonder dat daarvoor dure medische behandelingen nodig zijn. Volgens de meer dan honderd deskundigen die meewerkten aan het rapport, moeten alleen een aantal goedkope behandelingen en preventieve maatregelen beter bekend worden.

De auteurs van het rapport denken onder meer aan geneesmiddelen die weeën onderdrukken, en ongeveer 1 dollar per behandeling kosten. Daardoor krijgen de longen van de foetus de tijd om zich beter te ontwikkelen. Deze behandeling alleen al zou het leven van 400.000 baby's per jaar kunnen redden.

Nog eenvoudiger zijn "kangoeroezorg", waarbij de moeder het kind tegen zich aanhoudt om het warm te houden en ook beter in de gaten kan houden, en zalf om ontsteking van de navelstreng tegen te gaan. Tot slot kan ook een betere opleiding dokters, verpleegsters en vroedvrouwen leren omgaan met vroeggeboorte. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners