Sigaret bevat gemiddeld 70 ingrediënten

03/01/13 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:43

Even een sigaretje opsteken? Weet dan dat het om meer gaat dan wat zuivere tabak in een wit papiertje.

Sigaret bevat gemiddeld 70 ingrediënten

© Belga

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (NRVM) verplicht de tabaksfabrikanten nu om alle ingrediënten van sigaretten en tabaksproducten mee te delen. Dat levert soms een haast onwaarschijnlijke lijst van chemische stoffen op.

Elk ingrediënt dat wordt toegevoegd aan een tabaksproduct wordt nu opgelijst en is beschikbaar voor elke burger op tabaksinfo.nl. Bezoekers van die site kunnen per merk tabaksproduct opzoeken welke toevoegingen het bevat, wat het doel is van dat ingrediënt en in welke hoeveelheid het aanwezig is.

Smaakstoffen

De sigaret op zich is schadelijk voor de volksgezondheid en de toevoegingen maken het alleen maar erger. Niet alleen door het ingrediënt op zich, maar ook door het effect van dat ingrediënt op de sigarettenroker. Zo worden sigaretten bijvoorbeeld aantrekkelijker door toegevoegde smaakstoffen, wat verslaving in de hand werkt.

Maar ook de verbranding van die additieven zorgt voor een extra belasting voor de gezondheid. Daarom bevat de lijst niet alleen de additieven die zich in de tabak bevinden, maar ook de additieven in de sigarettenpapiertjes en de filters.

De sigaret bevat gemiddeld 70 additieven en een groot deel daarvan zijn smaakstoffen zoals benzaldehyde (amandelsmaak) en vanilline. Bepaalde smaakstoffen die individueel zijn (de zogenaamde flavourings) en die het 'geheim' van een bepaald merk uitmaken, moeten niet in detail worden meegegeven maar moeten wel gegroepeerd worden opgelijst. Alleen mag de hoeveelheid dat ervan aanwezig is, niet hoger zijn dan 0,1% van het totale gewicht. Voor pijptabak, sigaren en rookloze tabaksproducten wordt die drempel tot 0,5% opgedreven.

Trendsetter

Met deze verplichting tot melding en de publieke toegankelijkheid ervan is Nederland een trendsetter. Over enkele weken wordt wel een Europese richtlijn over tabaksproducten verwacht. Die zou ook maatregelen bevallen over toevoegingen aan tabak.

www.tabaksinfo.nl

Onze partners