‘Seksuele fantasieën zijn als dromen: soms dringen ze niet tot je door’

© iStock

Van mannen wordt altijd gezegd dat hun hoofd bulkt van de erotische beelden. Hoe zit dat met vrouwen? ‘Als je je niet kan laten gaan en het genot uitblijft, kan een simpele fantasie wonderen doen.’

Vrouwen met seksuele fantasieën zijn helemaal niet abnormaal, zondig of pervers, zoals lange tijd werd gedacht. Noch gefrustreerd of seksueel onvolwassen. Die beelden hoeven ook niet om iets verknipts te gaan. Een spannende gedachte of een pikant woord kan al genoeg zijn om lust op te wekken of de opwinding te vergroten. De sekstherapeuten Florence Loos en Carolle Graf organiseren in Wallonië praatweekends over seksfantasieën voor en door vrouwen. ‘Als je je niet kan laten gaan en het genot uitblijft, kan een simpele fantasie wonderen doen’, aldus Loos. ‘Met fantasieën is het als met dromen. Als je denkt dat je ze niet hebt, kan het zijn dat ze gewoon niet bewust tot je doordringen. Gelukkig kunnen we er meer greep op krijgen dan op dromen.”

Gekneed in de knop

Het bed is een plek waar je je schaduw kan spelen, waar je je kan overgeven aan rollen waar je je in het echte leven niet aan zou wagen.

Volgens een (contesteerbare) theorie heeft iedereen een primaire fantasie die voortvloeit uit de eerste seksuele prikkels die onze hersenen hebben geregistreerd. Dat moment stamt al uit onze kindertijd en ligt niet altijd meer in ons bewuste geheugen. Het zou niettemin de kern vormen van ons seksleven, hoe vervelend dat soms ook uitpakt. Zo heeft een vrouw die altijd dominante en wispelturige partners uitkiest en haar relaties telkens weer ziet stuklopen, mogelijk een primaire fantasie die haar iedere keer weer dit soort stereotype liefdeservaringen oplevert. Als ze hieronder lijdt en van dit probleem wil afkomen, kan het haar helpen om zich bewust te worden van haar primaire fantasie. Zo kan ze in de toekomst beter met deze aantrekkingskracht omgaan en er bewust voor kiezen om er al dan niet aan toe te geven.

Geweldig genomen

Wat zijn de meest voorkomende vrouwenfantasieën? Loos : ‘Gedomineerd worden of zelfs met geweld genomen en verkracht worden, triootjes of seks met een andere vrouw. Voor alle duidelijkheid : dat betekent niet dat vrouwen zin hebben om verkracht te worden, om met meerdere mensen tegelijk naar bed te gaan of om lesbienne te worden. Een verkrachtingsfantasie kan bijvoorbeeld het ideaal weerspiegelen van een sterke, overheersende en beschermende man, een partner waar heel wat vrouwen al sinds het begin der tijden van dromen. Zo’n fantasie helpt ook om je te bevrijden van een mogelijk en niet zo zeldzaam schuldgevoel vanwege het eigen verlangen, in de trant van : niet ík voel verlangen, maar de ander, want hij neemt me met geweld.’

Toekomst voor de tweespalt

De eeuwige tegenstelling tussen de hoer en de Heilige Maagd heeft nog een lange toekomst voor zich.

Carolle Graf, sekstherapeut

Sinds onze cultuur en ons geloof onze seksualiteit zijn beginnen af te bakenen, kan dat schuldgevoel het vrouwelijke (en ook wel het mannelijke) genot belemmeren. De fantasieën hangen vaak samen met de overtreding van die grenzen. Iets doen wat niet mag, is altijd spannend. Deze overtredingen, hoe denkbeeldig ook, wakkeren wel een schuldgevoel aan. Een van de geheimen van een volwaardig seksleven schuilt waarschijnlijk in het vermogen om dit wankele evenwicht naar de goede kant te doen overslaan. Soms gaat dat gepaard met een onverwachte terugslag. Carolle Graf verwijst hierbij naar jonge vrouwen van nu, vrij in hun lichaam en in hun hoofd, die op een dag besluiten om in de pas te gaan lopen, de ideale vader vinden voor hun toekomstige kinderen, eventueel met hem trouwen en zich onmiddellijk… stierlijk vervelen. ‘Vaak gaat hier een plotse verarming van hun erotische fantasieën achter schuil, alsof ze zich, door zich te schikken in hun rol als moeder, opeens alles ontzeggen wat hun leven als vrouw zo spannend maakte. De eeuwige tegenstelling tussen de hoer en de Heilige Maagd heeft nog een lange toekomst voor zich.’

Aanzet tot nieuw genot

Moet je je fantasieën delen met je partner ? Op die vraag bestaat geen pasklaar antwoord. Wie zich goed voelt bij zijn/haar fantasieën, wil ze graag met een ander delen. In haar boek Erotische intelligentie heeft de Belgisch-New Yorkse seksuologe Esther Perel het mooi verwoord : ‘Het bed is een plek waar je je schaduw kan spelen.’ Ze bedoelt hiermee dat je je er kan overgeven aan dominante, onderdanige, voyeuristische en exhibitionistische rollen waar je je in het echte leven nooit aan zou wagen. Meedoen aan de fantasie van de ander zonder daarbij schaamte of jaloezie te voelen (en op voorwaarde dat de ander niet gedwongen wordt), duidt op een gezonde intimiteit en is een blijk van vertrouwen, de belofte van voortdurend verlangen en de opmaat naar nieuwe vormen van genot.

Moet je je fantasieën delen met je partner ? Op die vraag bestaat geen pasklaar antwoord.

Anderen zullen beweren dat we al in een cultuur van hechte relaties leven, en dat alles met elkaar delen en bespreken niet per se de beste manier is om het verlangen in stand te houden. Een beetje geheimzinnigheid, onzekerheid, afstand en een vleugje jaloezie zijn evenzeer nodig om het vuur te laten branden. ‘Zelfs als je besluit om samen door het leven te gaan, ben je niet volledig aan je partner gebonden en kan je over anderen fantaseren zonder dat te hoeven opbiechten. Trouw mag niet verstikken’, stelt Carolle Graf.

Le choc du réalité

Als je allebei dezelfde fantasie hebt, is de verleiding soms groot om er ook iets mee te doen. Op dit punt zijn Florence Loos en Carolle Graf wat terughoudender : ‘Meestal loopt het uit op een teleurstelling. Tussen dromen over seks in de lift en het echt doen, schuilt een wereld van prozaïsche details die de erotische spanning volledig onderuit kunnen halen. Op zich is dat niet erg. Hooguit ben je een leuke fantasie armer, hoewel een ‘mislukte’ fantasie wel degelijk opwindend kan blijven en zelfs weer andere fantasieën kan prikkelen die het allemaal nog iets ‘perfecter’ maken.’

Tussen dromen over seks in de lift en het echt doen, schuilt een wereld van prozaïsche details die de erotische spanning volledig onderuit kunnen halen.

Rampzalig kan het soms worden als er gevoelens bij komen kijken, zoals bij groepsseks. Loos : ‘Je kan behoorlijk van je stuk raken als je je partner met een ander ziet vrijen. We zien vaak dat er hierdoor in de relatie een moeilijk te dichten bres ontstaat door de jaloezie en het verlies van vertrouwen en van zelfvertrouwen.’ Eerst goed nadenken dus eer je met vuur gaat spelen. Fantasieën zijn grenzeloos, de realiteit is dat niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content