Seks + foliumzuur voor een gezonde baby

De inname van foliumzuur vermindert onder meer het risico op een open ruggetje en een hazenlip bij de baby. Maar alleen wanneer je er op tijd mee begint. Dus nog voor je zwanger bent.

De Hoge Gezondheidsraad beklemtoont in een nieuw advies de voordelen van extra foliumzuur in de preventie van aangeboren afwijkingen zoals een open rug, hazenlip, gespleten verhemelte en het totaal of bijna totaal ontbreken van de grote hersenen. In Europa worden er jaarlijks meer dan 4000 baby’s geboren met zulke defecten van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmergkanaal). Het risico daalt met gemiddeld iets meer dan 30 procent.

Begin voor je zwanger bent

Veel jonge vrouwen die alles willen doen om een gezond kind op de wereld te zetten, beginnen echter veel te laat met de inname van het foliumzuur.

De defecten zoals een open rug, ontstaan immers al heel vroeg in de zwangerschap, ongeveer vanaf de zestiende zwangerschapsdag. Op dat moment weten de meeste vrouwen nog niet eens dat ze zwanger zijn. Meestal is dat pas enkele weken later. Soms verloopt er dan nog enige tijd voor ze naar een arts stappen en met de inname van de vitamine beginnen.

Om zijn volledig preventief effect te kunnen uitwerken, moeten vrouwen dus minstens enkele weken voor de bevruchting met foliumzuur starten. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan van minimaal 4 weken voor de conceptie te starten. Maar omdat je niet weet wanneer je zwanger zult worden, moeten vrouwen dus beginnen van zodra ze kinderen wensen en ze met dat doel voor ogen seks met hun partner hebben.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert een supplement van 400 microgram foliumzuur per dag en dat tot 8 weken na de bevruchting.

Natuurlijke folaten, een kroostrijke familie Foliumzuur is een synthetische vorm van folaat, een familie van B-vitamines die van nature veel voorkomen in groene bladgroenten, fruit, lever en gist. Onderzoek toont echter aan dat Belgische vrouwen wel voldoende folaten opnemen om hun normale dagelijkse behoefte van gemiddeld 200 microgram te dekken. Maar tijdens de zwangerschap zou deze behoefte verdubbelen naar 400 microgram en dat zouden de meeste zwangere vrouwen niet halen.

Vandaar het advies voor een extra supplement met het synthetische foliumzuur. Die vorm is meer stabiel in voeding en wordt beter opgenomen dan folaat. Bij de opname moet dit synthetische foliumzuur echter eerst omgevormd worden tot een beter opneembare vorm en de darm is daar slechts in beperkte mate toe in staat. Vandaar de wat hogere dosis.

Maximaal 1 milligram per dag

Supplementen van 800 microgram per dag worden afgeraden. Er komen immers steeds meer voedingsproducten op de markt die al verrijkt zijn met foliumzuur en de vrees neemt toe dat een te grote inname van foliumzuur niet veilig is. Sommige onderzoekers vrezen bijvoorbeeld dat het de ontwikkeling van kanker kan stimuleren.

Net zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schuift de Hoge Gezondheidsraad trouwens 1 milligram per dag als de maximale dagopnamedosis van foliumzuur naar voren.

De achtergrondinformatie van de Hoge Gezondheidsraad en EFSA zijn gratis beschikbaar.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content