Schrijvers helpen dementerenden

25/07/12 om 09:49 - Bijgewerkt om 09:49

Narratieve Zorg schakelt twee schrijvers in om dementerende en kwetsbare ouderen te helpen hun levensverhaal te vertellen.

In ons land bieden tal van initiatieven een vangnet voor demente(rende) mensen en hun verzorgers. Zo heeft elke provincie in Vlaanderen een Regionaal expertisecentrum dementie, waar buiten het bestaande hulpverleningscircuit consulenten een antwoord geven op vragen van iedereen die bij de dementie betrokken is.

In de meeste centra is er een ontmoetingsplaats en worden er activiteiten georganiseerd waar ervaringen kunnen worden gedeeld. Verder loopt in Brussel het unieke, tweetalige project Narratieve Zorg. Het geeft kwetsbare ouderen de kans om hun levensverhaal te vertellen.

In Brussel zijn er 2 schrijvers aan het werk die de ouderen thuis opzoeken en hen opnieuw een stem geven. Ze werken rond gestructureerde thema's zoals kindertijd, moeilijke en leuke periodes, dierbare herinneringen. De verhalen worden opgetekend in een persoonlijk levensboek en aangevuld met foto's. Het uitgangspunt is eenvoudig: als ouderen niet gehoord worden, vallen ze stil, en door te graven in het langetermijngeheugen blijft het langer intact.

Narratieve Zorg stimuleert het leven dat ze in zich hebben. De verhaalschrijver gaat aan de slag met het gezonde stuk, met de krachtbronnen, de overlevingsstrategieën en de mogelijkheden die deze ouderen nog hebben. (MM)

Meer info deze maand in het gezondheidsmagazine Bodytalk .

Lees meer over:

Onze partners