Schoonmaakmiddelen op nummer twee van beroepsastma

11/09/14 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

De ammoniumverbindingen in schoonmaakproducten zijn een belangrijke oorzaak van ademhalingsaandoeningen die veroorzaakt worden door het beroep dat de patiënt uitoefent.

Schoonmaakmiddelen op nummer twee van beroepsastma

© Thinkstock

Bloem, of meel, is de belangrijkste oorzaak van ademhalingsaandoeningen die veroorzaakt worden door het beroep dat de patiënt uitoefent. Dat blijkt uit een uitgebreide studie in Frankrijk die werd gepresenteerd op het European Respiratory Society Congress. Het onderzoek is het grootste dat ooit is gevoerd naar beroepsallergieën.

De gegevens werden bij respiratoire artsen, gespecialiseerd in beroepsziekten, gehaald. De onderzoeksresultaten zijn duidelijk. Een op de vijf patiënten die zich bij dit soort artsen met een beroepsgerelateerde longaandoening aandient, kreeg die door contact met meel. Maar op nummer twee, en in 15 procent van de gevallen, gaat het om het contact met reinigingsproducten. De ammoniumverbindingen in dit soort producten zorgen voor ernstige longproblemen.

Dat vrouwen er meer mee te maken hebben dan mannen, zou kunnen te maken hebben met het feit dat zij meer worden geconfronteerd met schoonmaakmiddelen. Maar die verhoogde incidentie kan niet alleen daardoor worden verklaard. 43 op één miljoen vrouwen krijgt beroepsastma, tegenover 29 per miljoen bij mannen.

Het hoogste aantal getroffenen wordt vastgesteld bij mensen die in de productieketen van voedingsmiddelen en dranken werken.

Door deze studie heeft men beter inzicht gekregen in beroepsastma. Naar preventie toe is die studie dan ook erg belangrijk.

Lees meer over:

Onze partners