Schokkende cijfers over slechte luchtkwaliteit: WHO spreekt van ‘noodtoestand’

© Reuters

Een studie van de WHO toont aan dat de luchtkwaliteit in de steden de wereldbevolking langzaam verstikt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een dodelijk niveau van vervuiling in heel wat grote steden in de wereld, vooral in Azië. De slechte luchtkwaliteit jaagt miljoenen mensen de dood in en dreigt de gezondheidszorg in landen te overspoelen, zo is de niet mis te verstane boodschap van een studie die volgende maand wordt bekend gemaakt.

De cijfers geven aan dat de luchtvervuiling sinds 2014 in honderden reeds vervuilde gebieden nog slechter is geworden. De WHO spreekt zelfs van een ‘noodtoestand voor de publieke gezondheid’ die ongeziene financiële implicaties zal hebben voor overheden. Zeven miljoen, of 1 op de acht, vroegtijdige sterftes zijn immers gelinkt aan luchtvervuiling.

‘Luchtvervuiling leidt tot chronische ziektes waar ziekenhuisruimte voor nodig is. We wisten al dat vervuiling verantwoordelijk is voor longontstekingen en astma, nu weten we dat het ook leidt tot cardiovasculaire ziektes en zelfs dementie’, zegt Maria Neira van de WHO. ‘We stapelen de problemen op. Dit zijn chronische ziektes die ziekenhuisbedden innemen. De kosten zullen gigantisch zijn’, zo klinkt het.

Hiv en malaria

Volgens een recente studie in het wetenschappelijk vakblad Nature onder leiding van Johannes Lelieveld, directeur van het Max Planck Instituut voor Chemie in Duitsland, sterven er nu meer mensen door luchtvervuiling dan door malaria en hiv samen. Met zowat 1,4 miljoen doden per jaar heeft China het meeste aantal sterfgevallen door vervuiling, gevolgd door Indië (645.000) en Pakistan (110.000). In Europa vielen er in 2012 482.000 doden door luchtvervuiling.

Deze generatie is de eerste die blootgesteld wordt aan zo’n hoge hoeveelheid vervuiling, zegt Neira. ‘In de 19e eeuw was de vervuiling ook erg, maar ze bleef beperkt tot slechts enkele plaatsen. Nu leven er aanzienlijke hoeveelheden mensen in gebieden met zware vervuiling. Bijna 70 procent van de stedelijke bevolking wordt blootgesteld aan vervuiling die boven de WHO-norm ligt.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content