'Schat, ik hoor het. Je bent vruchtbaar'

15/10/11 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Vrouwen spreken net voor hun vruchtbare dagen met een iets hogere en variërende toon. En mannen pikken dat blijkbaar onbewust op. Maar verwacht er niet te veel van.

'Schat, ik hoor het. Je bent vruchtbaar'

De stem verraadt veel over een mens. Over de lichaamsbouw, leeftijd, geslacht, de emotionele stabiliteit, stress en spanningen, enzovoort. En blijkbaar ook over de vruchtbaarheid van vrouwen, zonder nochtans het juiste moment van de eisprong te verraden, zo stelt Julia Fischer, onderzoekster van het Duitse Primatencentrum in Göttingen in een recent nummer van PLoS ONE.

Verborgen verleiders

In het dierenrijk etaleren de meeste vrouwtjes hun vruchtbaarheid vrij openlijk voor geïnteresseerde partners. Alles is duidelijk voor alle betrokkenen.

Wat de mens betreft, kan het contrast moeilijk groter zijn. Vraag de gemiddelde man wanneer zijn vrouw vruchtbaar is en hij zal je verbijsterd aanstaren. Zelfs wanneer hij hartstochtelijk aan het vaderschap wil beginnen.

Wetenschappers vermoeden dat vrouwen hun vruchtbaarheid verbergen om hun partner langer aan zich te binnen in een vaste relatie die hen meer zekerheid biedt voor de opvoeding van hun kinderen.

Maar via allerhande subtiele visuele hints en geurtjes lossen ze toch tips over hun cyclus die het dier in de man weet op te pikken. Onbewust, bedoelen we dan. Zo neemt de aantrekkelijkheid van het vrouwelijk gezicht toe tijdens de vruchtbare periode. Ze kleden zich dan ook iets pittiger en mannen vinden hun geur aanlokkelijker. Lapdancers, strippers die even op de schoot van mannen gaan kronkelen, vangen beduidend hogere fooien tijdens die periode.

Lokkende stemmen Fischer onderzocht een cyclus lang dag na dag het stemgeluid van 23 vrouwen. Ze stelde variaties vast tussen verschillende perioden van de cyclus, maar die geven volgens haar niet prijs wanneer hun vruchtbaarheid op zijn hoogst is. Ze vond ook geen verband met wisselende hormoonspiegels.

Mannen die opnamen te horen kregen, vonden de vrouwenstemmen op hun aantrekkelijkst tijdens de dagen net voor de eisprong. Vrouwen spreken dan met een iets hogere en variërende grondtoon, maar dat doen ze ook weer na de dag van de eisprong. Waarom mannen net voor de eisprong wel voor die stem vallen en daarna niet meer, is niet duidelijk.

Ruwer tijdens de menstruatie

Fischer stelde ook nog vast dat de vrouwenstemmen tijdens de menstruatie ruwer en minder gelijkmatig klonken Interessant stelde ze, want het verklaart volgens haar ook waarom Duitse operazangeressen dan een zogenaamde Gnadenfrist gegund wordt, noem het enkele dagen compassieverlof.

Jan Etienne, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners