Rush op LEIF-brochure over wilsverklaring voor levenseinde

Apotheek © belga
Désirée De Poot

Maar liefst 20.000 Vlamingen hebben de afgelopen dagen bij hun apotheker het LEIF-plan met alle papieren voor de voorafgaande zorgplanning opgehaald. ‘Dit is nog maar eens het bewijs dat de vraag naar duidelijke informatie groot is en de burger wel degelijk bezig is met alles wat te maken heeft met een waardig levenseinde’, zegt prof. dr. Wim Distelmans.

Wat wil je als je in een onomkeerbare coma belandt en wat wil je niet? Wat moet er gebeuren als je terminaal ziek bent, hoe zit het met euthanasie? Hoe wil je begraven/gecremeerd worden? Of wil je dat je lichaam na het overlijden naar de wetenschap gaat? Er circuleren verschillende versies rond deze items van de zorgplanning, maar ze zijn niet allemaal wettelijk in orde.

Daarom heeft het LEIF (LevensEinde InformatieForum) het LEIF-plan gemaakt met de vier wettelijk correcte documenten en een rist uitleg. Ze werden nagelezen en goedgekeurd door de juristen van de FOD Volksgezondheid. Dat plan is sinds vorige week via de Vlaamse apotheken te verkrijgen. Maar dat het zo’n stormloop zou lopen, had zelfs prof. Wim Distelmans niet verwacht.

‘Wij hebben, gesponsord door Kom op tegen Kanker en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) 20.000 exemplaren laten drukken die via het Vlaams Apothekersnetwerk bij alle apotheken in Vlaanderen en Brussel zijn verspreid. Maar vier dagen na de start van het initiatief laat men al weten dat alle 20.000 exemplaren de deur uit zijn’, zegt Distelmans.

‘Op zich is dat goed nieuws want het bewijst nog maar eens dat de Vlaming echt wel bezig is met zijn levenseinde en wil dat alles goed en correct geregeld is. Maar natuurlijk is het niet zo fijn te weten dat op dit moment heel wat mensen op hun honger blijven zitten. Wij zijn nu aan het kijken hoe we zo snel mogelijk extra exemplaren kunnen laten bijdrukken. Wij moeten daarvoor echter een beroep doen op onze sponsors en wij hopen dan ook dat er ergens nog een budget wordt gevonden zodat we aan alle aanvragen kunnen voldoen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content